Биотоп река Амазонкарека Амазонка


Общи сведения

Местоположение: Южна Америка
Дължина: 6 437 km
Водосборен басейн: 7 180 000 km²
Отток:    120 000 m³/s

Амазонка е река в северната част на Южна Америка, смятана за най-голямата в света, защото е най-пълноводната и притежава най-обширния водосборен басейн. Името ѝ идва от езика на местните индианци и се превежда като "буен поток". Протича през териториите на Перу, Колумбия и Бразилия.

По много показатели Амазонка е най-голямата река в света — отток, водосборен басейн, ширина и т.н. Спорно е първото ѝ място по дължина: обикновено се смята, че река Нил е малко по-дълга, но периодично излизат сведения, обикновено произхождащи от бразилски или перуански географи, които поставят Амазонка на първо място.

Изворът на реката при Невадо Мисми, маркиран с дървен кръст - източник Уикипедиа

Дължината на реката, по различни данни, е между 6250 и 6800 km. За нейно начало към момента, по изследвания от 2007 г., е приет официално потокът Кархуасанта, който извира от ледниците по високия 5597 м. връх Невадо Мисми в Андите, Южно Перу, на около 160 км. от езерото Титикака и на около 700 км. на югоизток от Лима. Картографите смятат, че това е най-далечният от делтата извор в Амазонската речна система. (Някои картографи смятат за неин истински извор езерцето Лагуна Макинтайър на няколкостотин метра под върха, през което потокът преминава, тъй като то е постоянно, а ледниковите води над него пресъхват през сухия сезон.)
Площта на водосборния басейн на Амазонка е приблизително 7 115 000 кв. км. - почти колкото Австралия. Простира се от 5 градуса северна ширина до 20 градуса южна ширина, и от Атлантическия океан до Интер-Андеанското плато, съвсем близо до Тихия океан.
Заедно с потока Апачета, Кархуасанта образува Рио Локвета. Реката получава по-надолу по течението си още няколко имена, и след сливането си с още три реки е известна като Рио Апуримак. Протича покрай Куско през серия каньони, дълбоки до 3000 м., и след сливането си с Рио Мантаро се нарича Рио Ене. След сливането ѝ с Рио Перене носи името Рио Тамбо, а след сливането си с Урубамба е известна като Укаяли. Укаяли се слива с Мараньон край град Наута, на около 100 км. от Икитос, и реката приема името Амазонка.

река Амазонка © Johnny Lye - риби от река Амазонка

Най-големите леви притоци на Амазонка са Рио Негро, Мараньон, Напо и Япура, десни - Мадейра, Тапажос, Жавари, Журуа, Пурус . Особено значителен приток е Рио Негро, който се влива край Манауш. Името на Рио Негро (в превод от испански Черна река) идва от факта, че водите на реката изглеждат черни, макар че са изключително чисти. Водите ѝ са бистри, но тъмноцветни и с по-голяма киселинност (pH 4,3 - 4,8). Цвета им се дължи на водните растения в нея и обитаващите я микроорганизми. Това е една от най-пълноводните реки в света. Мястото, където черните води на Рио Негро се вливат в светлите води на Амазонка представлява истинско зрелище, което местните индианци наричат „Сватбата на реките“.

„Сватбата на реките“.


Освен горите впечатляващо е и биоразнообразието на самата река Амазонка. Най-типичен пример за него са рибите: в Амазонка живеят над 3000 вида риби или повече отколкото в целия Атлантически океан. Няма друга река в света с такова разнообразие на видове. Сред рибите най-известни са хищната пираня, най-голямата сладководна риба пираруко - дълга над 4 метра, хищната риба речен тигър и електрическата риба. Освен сладководните обитатели в Амазонка се срещат и видове типични за океаните като амазонски речен делфин, амазонски ламантин и дори акули.
Основни притоци: Бранко,Касикяре, Жапура,  Уаляга, Путумайо, Жавари, Журуа, Мадейра,  Мараньон, Морона, Нанай, Напо, Рио Негро, Пастаса, Пурус, Тамбо, Тапажос, Тигре, Токантинс, Тромбетас, Укаяли, Шингу, Жапура


Итерактивна карта на главните реки в Южна Америка - кликнете върху картата