Corydoras splendens (Castelnau, 1855)

Българско наименование:

Зелен коридорас

Снимка на Corydoras splendens (Castelnau, 1855)
Синоними: Emerald 'Brochis', Brochis coeruleus (Cope, 1872), Brochis dipterus (Cope, 1872), Brochis splendens (Castelnau, 1855), Callichthys splendens (Castelnau, 1855), Callichthys taiosh (Castelnau, 1855), Chaenothorax bicarinatus (Cope, 1878), Chaenothorax eigenmanni (Ellis, 1913), Corydoras semiscutatus (Cope, 1872)

Етимология: Corydoras: от древногръцки korus - каска, шлем + dora - кожа, splendens: от латинското splendens - блестящ, ярък

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Corydoras splendens е един от най-разпространените видове и е откриван в басейна на река Амазонка в Бразилия, Перу, Еквадор и Колумбия.

Хабитат: Corydoras splendens обитава малки притоци и водоеми със стояща вода като езера, блата, временно наводнени водоеми.


река Nanay - едно от естествените местообитания на Corydoras splendens


Максимална стандартна дължина:
7.0 – 8.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45см, 100 литра

Условия за отглеждане: Corydoras splendens имат допълнително чревно дишане и затова излизат на повърхността на водата за да вдишат атмосферен въздух. Аквариумът трябва да е с фин мек пясък, важното е да няма остри краища, в противен случай рибите, ровейки в субстрата, може да се наранят. Corydoras splendens не обичат силно осветление, предпочитат да се крият около камъните и корените, затова в аквариума трябва да има голямо количество широколистни растения, големи камъни и корени.

Може да направите и амазонски биотоп. Необходим ви е ситен пясък и няколко корена или парчета дърво. Добавете листа от дъб или бук, които ще засилят натуралното излъчване. Аквариумни растения не са необходими. Оставете листата да оцветят водата като чай, заменяйте ги на няколко седмици, като не им давате да гният във водата. Може да добавите и мрежичка с торф във филтъра за да симулирате черни води.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.0 – 8.0, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Corydoras splendens са всеядни и приемат както повечето потъващи сухи храни, така и замразени и живи като хирономус, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Основната част от времето си Corydoras splendens прекарва плавайки близо до дъното. Рибите са много миролюбиви и може да се отглеждат заедно с други миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са малки CharacidaeCyprinidae, Anabantidae, цихлиди джуджета и други миролюбиви сомчета.

Corydoras splendens трябва да се отглежда гупа от поне 6-8 риби, за предпочитане повече от 10.

Сексуален диморфизъм: Женските стават по-едри, имат закръглен корем, особено през размножителния период.


мъжки и женска Corydoras splendens


Размножаване:
Corydoras splendens достига до полова зрялост на възраст 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 20 - 100 литра, в който се пуска двойка или група от риби като на двама мъжки да се пада една женска. Препоръчва се преди да пуснете рибите за размножаване, да отглеждате 1-2 седмици отделно мъжкия и женската, като ги храните обилно с разнообразни живи храни. Ако пускате група от риби разделяне не е необходимо, но може да се наложи да почакате за хвърлянето на хайвер по-дълго време.

В природата през размножителния период температурата на водата става доста ниска - около 17-20 градуса, затова се препоръчва размножаването на коридораси да става през зимата. Стимул за размножаване често служи изменение на условията - по-чести чести смени на вода (желателно с 2-3°С по-студена), повишаване на нивото, по-разнообразно хранене. Понякога се случва обратното - повишаването на температурата на водата с 2-3 градуса да предизвика хвърляне на хайвера. Главното е да има изменение на условията на отглеждане.

Развъдният аквариум трябва да има филтър ( може и тип-гъба) и ако се налага – нагревател. Може да включите дори 2 нагревателя с програмируем таймер, за да създадете симулация на ден/нощ – по-висока температура през деня и с 2-3°С по-ниска през нощта. Субстратът не е задължителен, въпреки че коридорасите се чувстват по-добре ако има, но пък голото дъно опростява поддържането на чистота в аквариума. За субстрат на хайвера може да сложите туфа явански мъх и някакво едролистно растение.

Параметри на водата - мека или много мека вода с твърдост под 4-6 градуса, с рН 6.2 - 7.5

Начинът на размножаване на коридорасите е своеобразен: мъжкият застава пред женската, която със уста се докосва до гениталиите му (така наречената Т-позиция) и събира в устата си семенната му течност. Тя прави „джоб” със събраните си една към друга коремни перки и полага в него няколко зърна хайвер ( 1 до 30). След това женската започва активно да търси място където за „залепи” хайвера. Това може да бъде всякаква повърхност – страничните стъкла, дъното, листа на растения или вътре в яванския мъх.

Повърхността се почиства внимателно и се намазва със семенната течност, намираща се в устата на женската, а след това на нея се полагат хайверните зърна. Една женска може да положи от 30 до 1000 доста едри хайверни зърна, с диаметър 1-2 мм. Току що положените зърна са меки, но след няколко минути се втвърдяват и могат да бъдат пренесени в друг неголям (1-3 литра) съд за последващо излюпване. За поддържане на температурата този съд може да се сложи в развъдния аквариум.

Хайверните зърна може да се събират направо с пръсти или пък с бръснарско ножче, добре е да се добави метиленово синьо.


хайвер на Corydoras splendens

Различните видове коридораси се отнасят различно към хайвера. Някои го ядат с удоволствие, други не му обръщат никакво внимание, даже и да са много гладни. Най-вероятно това е свързано с твърдостта на зрънцата, по-меките имат по-голям шанс да бъдат изядени.

Инкубационният период е 3-6 дни, излюпват се доста едри личинки, които след още 2-3 дена започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - новоизлюпена артемия, микрочервей.

Малките са по-малко податливи на заболявания, когато в аквариума има тънък слой пясък, отколкото ако е с голо дъно.


подрастващи Corydoras splendens


Продължителността на живота на Corydoras splendens е 5- 10 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г