Brochis splendens  (Castelnau, 1855)

Българско наименование:

Зелено сомче

Снимка на Brochis splendens  (Castelnau, 1855)

Семейство сомове калихтови (Callichthyidae).

Разпространени са в Перу и северната част на Бразилия.

Дължина до 9 см. D 1/11-12, А 2/5. Главата е голяма, туловището отпред е високо, постепенно се снижава към опашката, профила на корема е прав, страните са сплескани, по тях минават 2 реда костни пластинки, каквито има и на муцуната. 3 двойки мустаци. Мастен плавник с остър лъч. Гърбът е кафяв с зеленикав оттенък, страните са с блестящ изумрудено-зелен цвят, коремът е светло-жълт. "D", "С" и мастния плавник са кафеникави, останалите плавници са жълтеникави. Самката е по-едра и по-пълна.

Рибите са мирни, стадни, придържат се към грунда или близо до него, изобщо не понасят присъствието на сол във водата. Имат допълнително дишане и за поемане на въздух често излизат с почти цялото си тяло от водата. Може да се отглеждат в закрит отгоре общ аквариум с растения и обезателно укрития от камъни и корени.

Вода: 22-26°С, dH 5-25°, рН 6-8. Храна: жива с добавки на растителна, заместители. Хранят се от грунда.

Има информация за развъждане във вода 24°С, dH 11°, рН 6,8-7. Хвърляли са хайвер 2 двойки риби. Самките са хвърляли хайвера на плаващата на повърхността ричия. Хайверът е бил пренесен в инкубатор с различни стойности на dH и рН. На 4-то денонощие при 24°С са се излюпили почти всички личинки. На 7-8-то денонощие много умират, останалите бързо растат. Ю. Гайслер (АТ 11/85) пише, че рибите хвърлят хайвер само 2 пъти на година. При друг автор хвърляне на хайвер е станало през септември. За стимулация на хвърлянето се препоръчва да се понижи температурата на водата при смяната и. За развъждане се препоръчва вода: 24-27°С, dH 10-18°, рН 7.

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г