Moenkhausia oligolepis  (Günther, 1864)

Българско наименование:

Моенкаузия олиголепис

Снимка на Moenkhausia oligolepis  (Günther, 1864)
Синоними: Glass Tetra

Семейство: Characidae

Разпространение: Южна Америка - Венецуела, Гвиана, Суринам, Френска Гвиана, Перу, Бразилия.

Хабитат: Moenkhausia oligolepis обитава бавно подвижни реки, притоци и временни езера.


река Claro - едно от естествените местообитания на Moenkhausia oligolepis


Максимална стандартна дължина:
5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: За биотопен аквариум ви трябва само речен пясък, няколко корена, клонки. Добавете на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят. В естественият му хабитат няма водни растения. Може да добавите във филтъра торф, който ще оцветява водата в светлокафяво. Осветлението трябва да е слабо.

Разбира се, може да направите и аквариум с растения.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 5.5 - 7.5. Въпреки че ще живее в леко алкална вода, ще изглежда бледа. Твърдост 1 to 12°H

Храна: Moenkhausia oligolepis няма специални изисквания. Приема повечето готови храни, но предпочита редовното хранене с замразени и живи храни като хирономус, артемия, дафния. Разнообразното хранене води до по-ярко оцветяване.

Поведение и съвместимост: Moenkhausia oligolepis са подвижни и слабо агресивни риби, които не се чувстват добре с много буйни и едри риби. Най-добре е да се отглеждат с други видове от Южна Америка, като Hemigrammus, Hyphessobrycon, други Moenkhausia, цихлиди джуджета, Corydoras и малки Loricariidae. В общи аквариуми може да се комбинират с малки расбори, барбуси, Anabantidae и западноафрикански цихлиди като Pelvicachromis. Не е желателно да се отглеждат с много дребни и слабоподвижни риби. Винаги отглеждайте поне 6, за предпочитане 10 и повече риби. Това е пасажен вид и се чувства по-добре и изглежда по-ефектно в група.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по закръглени от мъжките.

Размножаване: Moenkhausia oligolepis се размножава както и другите от рода. Ще ви е необходим развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Температурата в развъдния аквариум трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в общия, pH трябва да е по-малко или равно на 7.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2024 г