Paracheirodon innesi  (Myers, 1936)

Българско наименование:

Обикновен неон, неонова тетра

Снимка на Paracheirodon innesi  (Myers, 1936)
Синоними: Neon Tetra, Hyphessobrycon innesi (Myers, 1936), Cheirodon innesi (Myers, 1936)

Етимология: Paracheirodon: от гръцки para, означаващо 'отнася се за' и родовото име Cheirodon, innesi - на името на Wiliiam T. Innes

Семейство:Characidae

Разпространение:  Paracheirodon innesi e разпространен в Перу, Колумбия и Бразилия в реките Putumayo, Solimões, Purus, Marañon, Japurá, Javary.

Хабитат:  Paracheirodon innesi обитават повече горските потоци и по-малките притоци, отколкото бързите основни канали на реките. Водата е обикновено кисела, с пренебрежима карбонатна твърдост и проводимост, оцветена светлокафяво от танини, отделяни във водата от разлагаща се органична материя.

Субстрата е покрит от паднали клони, корени на дървета и листа, на някои места има също и водни растения.


река San Jose del Guaviare - едно от естествените местообитания на Paracheirodon innesi


Максимална стандартна дължина:
20 – 30 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 30см, 50 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Paracheirodon axelrodi изглежда най-добре в силно залесен аквариум с растения, с пясъчен субстрат, корени и клони. За да наподобите условията в естествения му биотоп се използва филтър с торф, който оцветява водата в светлокафяво. Същият ефект може да постигнете като сложите на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят.

Рибите предпочитат заглушено осветление, но може да добавите растения които ще оцеляват в такива условия като Microsorum, Taxiphyllum или Cryptocoryne, както и някои плаващи растения като Ceratopteris.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Paracheirodon innesi се храни в природата с дребни безгръбначни, водорасли, паднали плодове. В аквариум яде и сухи храни, но най-добре да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, моина, артемия, циклопс.

Поведение и съвместимост: Paracheirodon innesi е миролюбив вид, най-добре е да се отглежда с подобни по размер риби като харациди, Gasteropelecidae, Lebiasinidae, дребни Callichthyidae или Loricariidae.

За предпочитане е да имате група от поне 8-10 риби, така те се чувстват и изглеждат най-добре.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени и малко по-едри от мъжките.

Размножаване: За размножаване на Paracheirodon innesi е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра. Трябва да е много слабо осветен, с дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да си хвърлят хайвера.

Можете също да покриете дъното с пластмасова мрежа с отвори достатъчно големи да преминава хайвера, но родителите да не могат да го достигнат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


аквариум с Paracheirodon innesi


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 24.05.2024 г