Apistogramma cacatuoides  (Hoedeman, 1951)

Българско наименование:

Апистограма Какаду

Снимка на Apistogramma cacatuoides  (Hoedeman, 1951)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в тропиците и субтропиците на Ю.Америка. Обитават притоците на големите реки с меко дъно и бавно течение. Тялото е удължено, сплескано отстрани. Страничната линия е прекъсната, горната част е разположена много близо до гърба. Типични са малко или повече видими ивици, отиващи от очите към устата, а също и към "С". При самеца края на "D" и "А" е значително повече заострен от на самката. Самките са по-малки от самците. Рибите са териториални. В периода на хвърляне на хайвера и грижи за потомството, извършвано от самката, стават много агресивни. Всяка самка обсебва за себе си територия около укритието си. Тези територии образуват обща, която се охранява от самеца. Но тя трябва да е по-голяма от територията на всички самки, тъй като в противен случай самките преследват самеца за да защитят потомството. При отглеждане на няколко самеца, ако площта на аквариума е малка, то между тях стават битки. Рибите обитават долния и среден слой на водата. Могат да се отглеждат в общ аквариум заедно с неголеми, много подвижни риби, заемащи горния и среден слой на водата, които ще изпълняват ролята на враждебен фактор, подбуждайки самките да защитават своето потомство.
Трябва да има много растения и различни укрития (пещери, корени), като броя на укритията трябва да превишава броя на самките.
В голям аквариум може да се гледат двойки апистограми от различни видове.
Вода: 22-26°С, dH до 15°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители.
Хвърляне на хайвер както в общ, така и в развъден, който трябва да бъде не по-малък от 15 л за двойка, с грунд, с растения и пещери. Температурата се повишава с 2-4°С, ежедневна смяна на 1/5 от обема на водата с по-мека и кисела. Вода: 25-28°С, dH до 6°, рН 6,5 -6,8. След хвърлянето самеца се отделя. Инкубационен период 3-6 денонощия. Малките проплуват след 4-7 денонощия. Стартова храна: жива.

Обитават област от южния край на средното течение на р.Амазонка.

Дължина до 7,5 см.

D XIV-XVII/6-7, А 111/6-7,_ll 22-23. Основната окраска е сиво-жълта до кафява със сини отблясъци отстрани, гърдите и корема са жълти до оранжеви. При самката първите лъчи на "D" са силно удължени, "У" е дълъг, а външния край на "С" е силно удължен. Самката е окрасена по-слабо от самеца, който е сиво-жълт със сини отблясъци. В периода на грижа за потомството става наситено лимонено-жълт с черни надлъжни ивици. Има информация за отглеждане и развъждане във вода dH 15-20° и рН 7-7,5.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г