Apistogramma cacatuoides  (Hoedeman, 1951)

Българско наименование:

Апистограма Какаду

Снимка на Apistogramma cacatuoides  (Hoedeman, 1951)
Синоними: Cockatoo Cichlid

Етимология: Apistogramma: от гръцки apisto = несигурен + gramma = графичен сигнал, oides - има формата на : Cacatua - вероятно защото прилича на какаду

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Apistogramma cacatuoides е широко разпространена в басейна на река Амазонка в Суринам, Пeру и Бразилия.

Хабитат: Apistogramma cacatuoides обитава бавно подвижни притоци, тъмни води и потоци в зони където има много потънали листа. Водите може да са тъмни, бели или прозрачни в зависимост от местообитанието и сезона.


типичен хабитат на Apistogramma cacatuoides


Максимална стандартна дължина:
мъжки 7.5 см, женска 5 см

Размер на аквариума: Аквариум с размер на основата поне 60 х 30 cm за една двойка. За предпочитане поне 100л

Условия за отглеждане: Аквариум с дължина поне 60см, с корени и укрития. Субстрата трябва да е мек пясък, множество аквариумни растения, осигуряващи сенчести зони, добавяне на листа от бук, дъб, служещи за отделяне на танини, развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.

Осветлението трябва да е приглушено, подходящи растения са такива като Microsorum, Taxiphyllum, Cryptocoryne и Anubias, които растат без проблем при такива условия. Малко плаващи растения на повърхността ще осигурят също затъмняване на част от аквариума. Течението на водата не трябва да е много силно, както и не трябва да се правят смени на водата по-големи от 10-15% на седмица.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.5 – 7.0, твърдост 0 – 268 ppm

Храна: Apistogramma cacatuoides са месоядни и в природата се хранят с безгръбначни. В аквариум са подходящи живи и замразени храни като артемия, дафния и хирономус. Ядат също и пелети.

Поведение и съвместимост: За предпочитане е да отглеждате Apistogramma cacatuoides във видов аквариум или заедно с видове като Nannostomus, но не трябва да се смесват с други видове Apistogramma.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по цветни и развиват по-дълги перки от женските


мъжки и женска Apistogramma cacatuoides


Размножаване:
Apistogramma cacatuoides става половозряла на възраст 8-10 месеца. Може да се размножава както в общ, така и в развъден аквариум.
За двойка риби е достатъчен 15 литров аквариум със субстрат, няколко растения и голямо количество укрития (керамични саксийки, пещери от камъни, корени ). Преди размножаването температурата първоначално се понижава до 23° С, а след това за два дена постепенно се повишава с 4 - 5° С. Необходима е аерация, смяна на 1/5 от водата, за предпочитане с торф.

Параметри на водата за размножаване: температура 25-28°С, dH 3-10, pH 5-7.


женска Apistogramma cacatuoides  пазеща хайвера


Женската хвърля 80-100 хайверни зърна в избрано от нея укритие и след това се грижи за хайвера. Мъжкият охранява територията. Инкубационен период 2-3 дена. След още 2-3 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, след като малко порастнат новоизлюпена артемия.


женска Apistogramma cacatuoides и новоизлюпени малки


При размножаване на Apistogramma cacatuoides е важно да се прави селекция на малките, в противен случай след няколко поколения рибите се израждат и губят присъщите си ярки цветове.подрастващи Apistogramma cacatuoides

Продължителността на живота на Apistogramma cacatuoides е около 4 години.

Източници:
aquamir63.ru
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г