Pterolebias longipinnis  (Garman, 1895)

Българско наименование:

Златен Птеролебиас

Снимка на Pterolebias longipinnis  (Garman, 1895)

Cемейство Cyhrinodontidae.
Разпространени са във водоемите временно напълнени с вода от саваните на Венецуела до източните Анди чак до Боливия.
Тялото е изтеглено, умерено сплескано отстрани. "D" е отнесен назад към опашното стебло. При самеца нечифтните плавници са по едри от тези на самката, "D" и "А" отзад са заострени.
При самката всички плавници са заоблени.
Сезонни риби, които живеят от настъпването на дъждовния период до сухия, т.е. около 6 месеца. Хайвера минава през диапауза и след настъпването на дъждовете се излюпват малките, които след 3 месеца достигат полова зрялост.
Рибите за закачливи, самката при добро състояние почти винаги е готова за размножаване. Най-добре е да се отглеждат във видов аквариум 1 самец и няколко самки или група риби с преобладаване на самките, но тогава между самците стават битки и са нужни голям брой укрития /растения, корени/.
Вода: 20-23 °С /при по-висока температура се съкращава продължителността на живота/, dН до 15 °, рН 6-7.
Храна: жива.
За увеличаване на продължителността на живота до 8-12 месеца самките и самците се държат отделно и само за непродължително време се слагат в размножителния аквариум. Развъждането е възможно както в общ, така и в развъден аквариум с обем от 10 л за 1 самец и 2-3 самки. За грунд слой торф с височина повече от височината на рибите,тъй като при хвърлянето на хайвера рибите се зариват в него. В общ аквариум на грунда от чакъл или пясък се слага съд с торф. Няколко растения, за да могат самките да се скрият от самеца. В голям аквариум може да се сложат и група риби. Вода: 20-22 °С, dН до 5 °, рН 6-6,5. Хранителния участък остава свободен /може да се огради с камъни, за да се облекчи почистването/. При добро хранене и периодична смяна на водата рибите може да се размножават цял живот.
Торфа с хайвера се изважда всеки 2 седмици и се заменя с нов. Извадения се отцежда докато водата не започне да пада на капки, прави се слой 2-3 см и леко се подсушава, но трябва да съхрани и достатъчно влага. Торфа с хайвера се съхранява в закрит стъклен или пластмасов съд или в найлонов плик при температура 21-23 °С. Продължителност на диапаузата обикновено е 3-6 месеца.
Последните 2-3 седмици преди заливането му с вода, торфа трябва да се съхранява при температура 28 °С през деня за 12 ч., а през нощта да се понижава до 18-20 °С.
Ако се виждат очите на ембриона като тъмни петна, торфа се пренася в съд и се залива с мека вода с температура 15-18 °С и ниво на водата не повече от 5 см. Личинките се излюпват след 2 денонощия /обикновено след няколко часа/. Малките веднага започват да се хранят /"жива прах", нематоди/.
С ръста на малките се повишава и нивото на водата, а след 2-3 денонощия се пренасят в аквариум за подрастващи.
В торфа обикновено остава хайвер и той се подсушава и процеса се повтаря отново. Разпространени са в област от р.Амазонка до р.Парана.

Дължина на самеца до 12 см, самката е по-малка. D 9-10, А 18-20, ll 31-32. Основното оцветяване на тялото на самеца е сиво- до шоколадено-кафяво. Отстрани има напречни редове блестящи петънца, зад хрилното капаче има 2-3 червени петънца на черен фон. Плавниците са кафяви до оранжево-кафяви, при основата често оранжеви, покрити с петънца . Самката е жълто-кафява.

Рибите са миролюбиви и може да се отглеждат в общ аквариум.

Характеристики


Семейство: Cyhrinodontidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г