Megalechis thoracata  (Valenciennes, 1840)

Българско наименование:

Мегалехис тораката

Снимка на Megalechis thoracata  (Valenciennes, 1840)
Синоними: Spotted Hoplo, Callichthys exaratus (Müller & Troschel, 1849), Callichthys longifilis (Valenciennes, 1840), Callichthys personatus (Ranzani, 1841), Callichthys thoracatus (Valenciennes, 1840), Hoplosternum personatus (Ranzani, 1841), Hoplosternum thoracatum (Valenciennes, 1840), Hoplosternum thoracatum subsp. surinamensis (Hoedeman, 1952), Hoplosternum thoracatum subsp. thoracatum (Valenciennes, 1840), Hoplosternum thoracatum var. niger (Valenciennes, 1840),  Hyplosternum thoracatum (Valenciennes, 1840), Megalechis personata (Ranzani, 1841)

Етимология: Megalechis: mega - голям + lekis - плоча, пластина, thoracata: брониран

Семейство: Callicthyidae

Разпространение: Megalechis thoracata е разпространен в басейна на река Амазонка, в басейна на река Ориноко и в басейна на река Парагвай, както и в крайбрежните реки в Бразилия и Гвиана.

Хабитат: Megalechis thoracata обитават спокойни, неподвижни или слабоподвижни води


река Maroni - едно от естесвените местообитания на Megalechis thoracata


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 40см, 150 литра

Условия за отглеждане: Megalechis thoracata не е от срамежливите сомове, но все пак се нуждае от укрития, затова в аквариума трябва да има едри камъни, корени, широколистни растения. Течението на водата трябва да е слабо. Субстратът може да е речен пясък или фин чакъл, без остри краища, защото рибите обичат да го ровят за да търсят храна. Осветлението е без значение и трябва да бъде съобразено с растенията.

Параметри на водата: температура 18 – 28°C, pH 6.0 – 8.0, твърдост до 20°H

Храна: Megalechis thoracata са всеядни и приемат както повечето потъващи сухи храни, така и замразени и живи като хирономус, тубифекс, артемия.

Поведение и съвместимост: Megalechis thoracata са миролюбиви общителни риби, може да ги гледате заедно с риби като тетри и барбуси. Рибите се адаптивни и издържливи, затова могат да се гледат в почти всякакъв аквариум, включително и с по-големи и агресивни риби като централно-американски цихлиди.

Сексуален диморфизъм: При мъжките първият лъч на гръдните перки е удебелен и оранжев - жълт на цвят.


мъжки и женска Megalechis thoracata


Размножаване:
Megalechis thoracata достига до полова зрялост на възраст от 1 година.

За размножаване се слагат 1 мъжки и две женски.  За стимулиране на хвърлянето на хайвер се понижава постепенно температурата на водата до 18°С. Това се прави, защото в природата размножаването става през дъждовния период.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият прави гнездо от пяна на повърхността на водата. За основа може да служи лист на растение или дори подходящ лист пластмаса.


гнездо Megalechis thoracata 


Женската хвърля в гнездото до 1000 хайверни зърна, които мъжкият веднага опложда. След хвърлянето на хайвера женската се изважда, а мъжкия остава да се грижи за потомството.

Инкубационният период е 4-5 дена, след още няколко дена малките започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - инфузории, малко по-късно науплии на артемия, ситно нарязан тубифекс.


Megalechis thoracata на 4 седмици


Източници:

seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г