Megalechis thoracata  (Valenciennes, 1840)

Българско наименование:

Хоплостернум торакатум.

Снимка на Megalechis thoracata  (Valenciennes, 1840)

Семейство Callichthyidae.
Разпространени са в северната и централна части на Южна Америка и о.Тринидад. Обитават както течащите, така и малките бедни на кислород, обрасли с растителност водоеми.
Тялото е изтеглено, слабо сплескано отстрани, където има два реда костни пластинки. Главата е широка, сплескана отгоре надолу, на горната челюст има 2 двойки дълги мустаци, на долната -- двойка къси. Има мастен плавник.
Самеца е по-малък.
Рибите имат допълнително дишане. Миролюбиви, придържат се към долния слой на водата, обичат затъмнени места, мек грунд, в който с удоволствие се ровят, без да повреждат растенията. Активни са с настъпването на сумрака.
Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум засаден с растения и голямо количество укрития (пещери, корени).
Вода: 22-28°С, dH до 25°С, рН 5,8-7,5. Храна: жива, растителна, заместители. Хранят се основно от грунда.
Размножаване както в общ, така и в размножителен аквариум, в който трябва да има укрития за самката, плаващ на повърхността голям лист от растение (може и пластмасов диск с ? 10 см), под който самеца строи гнездо от пяна.
Вода: КН до 2°, рН 5,8-7. Хвърлянето се стимулира с падане на атмосферното налягане и свежа вода. Самката хвърля до 1500 зърна, след което се отделя. Самеца охранява гнездото, което може да се пренесе в инкубатор със слаба аерация, но тогава самеца може да изгуби способността си за грижа за хайвера. Инкубационен период 4-8 денонощия.
Стартова храна: инфузории. Малките се крият от светлината. Полова зрялост след 8-10 месеца.

Разпространениe: в северната и централна части на Южна Америка, от Венецуела и Колумбия до Парагвай, а също и в Панама.

Дължина: до 20 см.

D 1/8, А 1/6-8.
Тъй като този вид е разпространен на голяма територия, съществуват различни екотипове. Те се различават по формата на тялото и оцветяването си.  Характерно е наличието на тъмни петна по цялото тяло. Самеца се различава по множеството ситни зъбци, разположени на първия лъч на гръдния му плавник. Основното оцветяване на тялото е червено- до шоколадово-кафяво. През размножителния период при самката долната част на тялото става бяла, а при самеца - сиво-виолетова.

Хоплостернум торакатум е миролюбива риба, обичаща да се крие в полумрака.  Както повечето сомове засмуква грунта в търсене на храна.  За този вид е необходим голям и просторен аквариум с затъмнени участъци и достатъчен брой укрития, осветлението също трябва да  е приглушено.  Много добре се чувства сред корените на различни тропически лиани. Сомчето обича вода с температура в рамките на 20-28°С.

Храни се с жива и суха храна, на дъното.

При процеса на размножаване строи гнездо от пяна с големи размери.  Строи го самеца, под плаващи на повърхността на водата широки листа на растения.  В аквариум за това може да послужи и пластасова чинийка, обърната с дъното нагоре.  Самката хвърля в гнездото до 1000 зърна. Те заедно с чинийката трябва да бъдат преместени в специален аквариум със следните параметри на водата: pH 6.5-7.0, KH 2°,  температура 24°С.

Освен това е желателно да се сложи във водата и метиленово синьо.  Инкубационния период е от три до пет денонощия.  Личинките са дълги до 6 мм, имат мустачки и плавници. Желтъчната торбичка много бързо се изразходва и вече след две денонощия оформените малки може да се хранят с артемия. Желателно е да оборудвате аквариума за подрастващи с обърнати керамични саксийки, в които те да могат да се крият от излишната светлина.

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г