Corydoras trilineatus  (Cope, 1872)

Българско наименование:

Леопардов Коридорас

Снимка на Corydoras trilineatus  (Cope, 1872)

Семейство сомове калихтови (Callichthyidae).
Разпространени са в Централна Америка, северната и централните части на Южна Америка. Обитават бавнотечащи и стоящи води.
Тялоте е слабо изтеглено на дължина, с висока предна част, профила на корема е почти прав, страните са леко сплеснати и покрите с 2 реда костни пластинки.
На горната и долна чeлюсти има двойка мустаци. "С" е двоен. Имат мастен плавник. При самеца горния края на D" е заострен, при самката е закръглен. При готовата за размножаване самка профила на корема е изпъкнал.
Рибите имат допълнително дишане, затова трябва да се осигури достъп до повърхността на водата за поемане на въздух.
Обичат укритията, с удоволствие лежат на камъните и корените. Ровят се в грунда в търсене на храна. Група риби може да се отглеждат в общ аквариум, с растения, камъни и корени. Храна: жива, заместители. Хранят се от грунда.
За размножаване се слагат група риби на възраст 1,5 години (4-6 самци и 2-3 самки или 2-3 самеца и 1 самка), които преди това се държат отделно. Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум с дължина от 70 см, оборудван като общия. Честото добавяне на свежа вода стимулира хвърлянето. Самките започват неспокойно да плуват, преследвайки самките. След това един от самците застава странично пред главата на самката и изхвърля сперма, а самката през това време изхвърля няколко хайверни зърна и плува през облака от сперма. При някои видове риби самката след това чисти лист от растение, стъклото на аквариума, или какъвто и да е твърд предмет и прилепва към него хайвера.
Този процес се повтаря няколко пъти и може да продължи от няколко часа до 3 денонощия в зависимост от вида на рибата. През това време се препоръчва рибите да се хранят с енхитреус или тубифекс, за да не са гладни, тъй като самката често изяжда хайвера. След хвърлянето рибите са отделят или субстрата с хайвера се пренася в инкубатор (ако хайвера е положен на стъклото на аквариума, той внимателно се сваля с бръснарско ножче.). Инкубационния период зависи от температурата и вида на рибите и е 3-12 денонощия, малките плуват след 1-4 денонощия.
Стартова храна: зооплaнктон.

Разпространени са в Перу. В литературата често го описват под името Сorydoras gullii, но това е друг вид. Дължина до 5 см. D 1/7, А 1/7. Тялото е сребристо-сиво. На главата и гърба има множество дребни черни петънца и зигзагообразни линии. От хрилното капаче до основата на "С" минава непрекъсната неравна черна ивица, отгоре и отдолу към нея се свързват къси напречни линии. В областта на корема има черни точки. В горната част на "D" има едро черно петно. На "С" има 5-6 напречни линии, образувани от ситни точки. Рибите са страхливи, трябва да се отглеждат на груби с не по-малко от 6 екземпляра във вода 23-27°С, dH 5-15°, рН 6,5-7,5. Самката хвърля хайвера (до 60 зърна) на листата и твърдите предмети. Инкубационен период 4-6 денонощия, малките плуват след 3 денонощия. Полова зрялост след 12 месеца.

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 11.04.2021 г