Symphysodon discus  (Heckel, 1840)

Българско наименование:

Heckel

Снимка на Symphysodon discus  (Heckel, 1840)
Синоними: Symphysodon discus subsp. willischwartzi (Burgess, 1981)

Съществуват два вида дискус и няколко подвида.

Първият вид е Symphysodon discus, който в своята номинална форма Symphysodon discus discus (Heckel или червен дискус) се среща в Rio Negro и неговият подвид Symphysodon discus willischwartzi, който е открит на юг в Амазонка.

Вторият вид е Symphysodon aequifasciatus, който има три подвида:  Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus (зелен дискус),  Symphysodon aequifasciatus axelrodi (кафяв дискус),  Symphysodon aequifasciatus haraldi (син дискус).1) Symphysodon discus discus; 2) Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus; 3) Symphysodon aequifasciatus axelrodi; 4) Symphysodon aequifasciatus haraldi.


Symphysodon discus discus

Етимология:
Symphysodon: от гръцки syn, symphysis - израстнали заедно + odous - зъби, discus: диск

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Symphysodon discus са разпространени е Южна Америка: басейна на река Амазонка в Бразилия, близо до устието на река Negro, в долното течение на река Abacaxis и в долното течение на река Trombetas, както и в някои езера.

Хабитат: Symphysodon discus обитава места с множество потънали дървета, корени и растения, които създават сянка и места за укрития, с дълбочина 1 - 3 метра. Температурата се колебае от 24 до 32°С в зависимост от местообитанието и сезона. Размножителният период е януари-април, когато прииждащата от тропиците вода залива крайбрежните храсти и дървета.


Rio Cuieiras - едно от естествените местообитания на Symphysodon discusSymphysodon discus в естествения си хабитат

Максимална стандартна дължина:
15-25см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 40 х 40см, с обем от 200 литра. Големината на аквариума се определя, като на една риба трябва да се падат 50-80 литра вода.

Условия за отглеждане:  Symphysodon discus са доста плашливи риби, затова в аквариума трябва да има множество скривалища от корени, гъсто засадени растения с широки листа, плаващи растения. За субстрат е подходящ мек пясък, като трябва да се отделя особено внимание на чистота му. Някои акваристи гледат рибите без субстрат, за да могат да поддържат необходимата чистота.

Параметри на водата: температура 28-32°С, оптималната температура е 29-30°С, pH 5.5 - 7.5, твърдост 2 - 12°dH

Храна: Symphysodon discus се храни с замразени и живи храни като тубифекс, хирономус, артемия. Ядат с неохота и сухи специализирани за дискуси храни.

Поведение и съвместимост: Symphysodon discus са териториални, мирни, не много подвижни риби, които се придържат към средните слоеве на водата, обичат сенчестите места, разсеяното осветление. Това са пасажни риби и трябва да се отглежда група от 6-8 риби. Подходящи съквартиранти са скалариите, но понякога ги гонят от храната. Може да ги отглеждате с други спокойни и миролюбиви риби. Ако искате да ги размножавате, най-добре е да ги гледате във видов аквариум.

Сексуален диморфизъм: Различаването на половете е много трудно


мъжки и женска Symphysodon discus


Размножаване:
Symphysodon discus достига до полова зрялост на възраст от 1.5 години.
Рибите се моногамни и двойката се създава за цял живот. Размножаването става по двойки.

Когато рибите са готови за хвърляне на хайвер, започват да си подготвят място за гнездото, като почистват камък или листо на растение, където после ще бъде положен хайвера.
В този момент най-добре е да преместите двойката в развъден аквариум, където да има растения и укрития. Доста професионални акваристи слагат двойката риби в доста тесен и висок аквариум, без дъно, с приглушено осветление, аерация и в него слагат само един керамичен конус, който да служи за хвърляне на хайвера. Аквариумът умишлено се прави да е тесен, за да могат малките лесно да намират родителите, от кожата на които се хранят в първите си дни.
Водата трябва да е много мека - 2-3° dGH, а температурата с 2-3 градуса повече от тази в общия аквариум.

Женската полага до 200 хайверни зърна.


Symphysodon discus с хайвер в развъден аквариум


Дискусите имат силен родителски инстинкт и се грижат за хайвера и малките, но не трябва да ги безпокоите, защото при всяка опастност може да изядат хайвера.

Инкубационният период е 3 дена, след което се появяват първите личинки. Първите две седмици малките се хранят от особен секрет, който се отделя на кожата на родителите. В този процес участва както женската, така и мъжкия.


малки Symphysodon discus се хранят от кожата на родителите

След този период може да извадите родителите и да храните малките сами - науплии на артемия.

Младите дискуси са бледи и невзрачни на вид, започват да се оцветяват на възраст от 3 месеца.


Symphysodon discus на 4 седмици

Имайте предвид, че различните видове дискуси се размножават помежду си, което води до хибридизация.

Продължителността на живота на Symphysodon discus е  10 - 15 години.

Източници:

blog.tetra.net
houseaqua.ru
aquainfo.org
aquafisher.org.ua

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г