Corydoras hastatus  (Eigenmann & Eigenmann, 1888)

Българско наименование:

Коридорас Джудже

Снимка на Corydoras hastatus  (Eigenmann & Eigenmann, 1888)
Синоними: Tail-spot Pygmy Cory, Corydoras australe (Eigenmann & Ward, 1907), Microcorydoras hastatus (Eigenmann & Eigenmann, 1888)

Етимология: Corydoras: от древногръцки korus - каска, шлем + dora - кожа, hastatus: от латинското hastatus - носещ копие

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Corydoras hastatus са разпространени в басейна на река Амазонка в Бразилия, Боливия, Парагвай, Аржентина.

Хабитат: Corydoras hastatus обитава канали, черни води, блата, временно наводнени водоеми, както и малки притоци с плитка, бистра до мътна вода и субстрат от тиня и глина. В някои местообитания няма растителност, докато в други има гъста растителност и плаващи растения като Eichhornia или Pistia.

Живее заедно с риби като Serrapinnus kriegi, Aphyocharax nattereri, Hyphessobrycon elachys, Hyphessobrycon eques, Gymnocorymbus ternetzi, Aphyocharax rathbuni, Pyrrhulina australis, Moenkhausia intermedia, Moenkhausia sanctaefilomenae, Otocinclus vittatus, Satanoperca pappaterra, Apistogramma trifasciata, Laetacara dorsigera, Mesonauta festivus, Crenicichla lepidota и Eigenmannia virescens.


Rio Correntoso - едно от естествените местообитания на Corydoras hastatus


Максимална стандартна дължина:
2.5 – 3.2см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 30 литра

Условия за отглеждане: Corydoras hastatus имат допълнително чревно дишане и затова излизат на повърхността на водата за да вдишат атмосферен въздух. Аквариумът трябва да е с фин мек пясък, важното е да няма остри краища, в противен случай рибите, ровейки в субстрата, може да се наранят. Corydoras hastatus не обичат силно осветление, предпочитат да се крият около камъните и корените, затова в аквариума трябва да има голямо количество широколистни растения, големи камъни и корени.

Параметри на водата: температура 20 – 25 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: Corydoras hastatus са всеядни и приемат както повечето потъващи сухи храни, така и замразени и живи като хирономус, тубифекс. Специално този вид се храни основно с зоопланктон, затова предпочита дафния, артемия, моина.

Поведение и съвместимост: Основната част от времето си Corydoras hastatus прекарва плавайки близо до дъното. Рибите са много миролюбиви и може да се отглеждат заедно с други миролюбиви риби.
Трябва да се отглежда гупа от поне 4-6 риби, за предпочитане повече от 10. Поради малкият си размер не трябва да се гледа заедно с много големи риби.

Сексуален диморфизъм: Женските стават по-едри, имат закръглен корем, особено през размножителния период.


мъжки Corydoras hastatusженска Corydoras hastatus


Размножаване:
Corydoras hastatus достига до полова зрялост на възраст 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 20 - 100 литра, в който се пуска двойка или група от риби като на двама мъжки да се пада една женска. Препоръчва се преди да пуснете рибите за размножаване, да отглеждате 1-2 седмици отделно мъжкия и женската, като ги храните обилно с разнообразни живи храни. Ако пускате група от риби разделяне не е необходимо, но може да се наложи да почакате за хвърлянето на хайвер по-дълго време.

В природата през размножителния период температурата на водата става доста ниска - около 17-20 градуса, затова се препоръчва размножаването на коридораси да става през зимата. Стимул за размножаване често служи изменение на условията - по-чести чести смени на вода (желателно с 2-3°С по-студена), повишаване на нивото, по-разнообразно хранене. Понякога се случва обратното - повишаването на температурата на водата с 2-3 градуса да предизвика хвърляне на хайвера. Главното е да има изменение на условията на отглеждане.

Развъдният аквариум трябва да има филтър ( може и тип-гъба) и ако се налага – нагревател. Може да включите дори 2 нагревателя с програмируем таймер, за да създадете симулация на ден/нощ – по-висока температура през деня и с 2-3°С по-ниска през нощта. Субстратът не е задължителен, въпреки че коридорасите се чувстват по-добре ако има, но пък голото дъно опростява поддържането на чистота в аквариума. За субстрат на хайвера може да сложите туфа явански мъх и някакво едролистно растение.

Параметри на водата - мека или много мека вода с твърдост под 4-6 градуса, с рН 6.2 - 7.5

Начинът на размножаване на коридорасите е своеобразен: мъжкият застава пред женската, която със уста се докосва до гениталиите му (така наречената Т-позиция) и събира в устата си семенната му течност. Тя прави „джоб” със събраните си една към друга коремни перки и полага в него няколко зърна хайвер ( 1 до 30). След това женската започва активно да търси място където за „залепи” хайвера. Това може да бъде всякаква повърхност – страничните стъкла, дъното, листа на растения или вътре в яванския мъх.

Повърхността се почиства внимателно и се намазва със семенната течност, намираща се в устата на женската, а след това на нея се полагат хайверните зърна. Една женска може да положи от 30 до 1000 доста едри хайверни зърна, с диаметър 1-2 мм. Току що положените зърна са меки, но след няколко минути се втвърдяват и могат да бъдат пренесени в друг неголям (1-3 литра) съд за последващо излюпване. За поддържане на температурата този съд може да се сложи в развъдния аквариум.

Хайверните зърна може да се събират направо с пръсти или пък с бръснарско ножче, добре е да се добави метиленово синьо.


хайвер на Corydoras hastatus


Различните видове коридораси се отнасят различно към хайвера. Някои го ядат с удоволствие, други не му обръщат никакво внимание, даже и да са много гладни. Най-вероятно това е свързано с твърдостта на зрънцата, по-меките имат по-голям шанс да бъдат изядени.

Инкубационният период е 3-6 дни, излюпват се доста едри личинки, които след още 2-3 дена започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - новоизлюпена артемия, микрочервей.

Малките са по-малко податливи на заболявания, когато в аквариума има тънък слой пясък, отколкото ако е с голо дъно.

Продължителността на живота на Corydoras hastatus е 5- 10 години.

Източници:
seriouslyfish.com
theaquaticplantsociety.org

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г