Heros severus  (Heckel, 1840)

Българско наименование:

Херос северус

Снимка на Heros severus  (Heckel, 1840)
Синоними:  Banded cichlid, Cichlasoma severum (Heckel, 1840)

Етимология: Heros: от гръцки heros - герой, severus: суров, строг, остър, груб

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Южна Америка: басейна на река Ориноко в Колумбия и Венецуела, басейна на река Амазонка, в горната част на басейна на река Negro

Хабитат: Heros severus предпочита места с плитка и спокойна вода


Rio Tapajos - едно от естествените местообитания на Heros severusHeros severus  в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
20см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Heros severus ви е необходим аквариум с обем поне 150 литъра, с пясъчен или чакълест субстрат, различни укрития, камъни. Може да сложите плаващи и водни растения засадени в керамични саксийки, в противен случай рибите ще ги изровят от субстрата.
Необходимо е да се осигури високо качество на водата, седмична подмяна на 15 – 20% от обема с чиста, филтрация с висока производителност.

Параметри на водата: температура 22 – 26°C, pH 6.0 – 7.0, твърдост 5–25 dGH

Храна: Heros severus приема всякакви замразени и живи храни като тубифекс, дъждовен червей, парчета риба, а също така растителни такива във вид на таблетки и люспи. Не е желателно да оставяте рибите дълго време гладни, защото ще започнат да ядат аквариумните растения, като ги измъкват заедно с корените.

Поведение и съвместимост: Heros severus са териториални, мирни и спокойни риби, с изключение на размножителния период, когато мъжките гонят рибите, които се доближават до хайвера. Може да се отглежда с други южноамерикански цихлидаи с подобен размер.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и имат издължени гръбен и анален плавници.

Размножаване: Heros severus достига до полова зрялост на възраст от 2-3 години.

В предразмножителният период рибите сформират двойки и избират територия за хвърлянето на хайвер. За стимулиране на размножаването се повишава температурата на водата до 28°С и се сменя 1/3 от нея веднъж седмично. Трябва и да се храни добре с разнообразни живи и замразени храни.

Сформираната двойка се слага в развъден аквариум. За субстрат може да използвате пясък, сложете големи плоски камъни, разположени под различни ъгли.

Мъжкият и женската се захващат с устите си един за друг и започват да описват кръгове около гнездото. Женската хвърля 200 до 1000 хайверни зърна на предварително избрания камък, мъжкият ги опложда. След това и двамата родители се грижат за хайвера, като махат с плавници и отделят побелелите зърна.

Инкубационният период е една седмица, след още 7 дена малките плуват и търсят храна.


мъжки и женска Heros severus  с малки

Стартова храна
- инфузории, циклопс, артемия. Като допълнителен източник на храна служи специалния секрет, които се отделя от кожата на родителите.

Продължителността на живота на Heros severus е около 15 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г