Satanoperca jurupari  (Heckel, 1840)

Българско наименование:

Сатаноперка юрупари

Снимка на Satanoperca jurupari  (Heckel, 1840)
Синоними: Demon Eartheater, Geophagus jurupari (Heckel, 1840), Satanoperca jurapari (Heckel, 1840)

Етимология: Satanoperca: от древногръцки Satán - дявол + pérkē - риба, jurupari: демон

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Satanoperca jurupari е разпространена в басейна на река Амазонка в Бразилия, Боливия, Еквадор и Колумбия.

Хабитат: Satanoperca jurupari е откривана в основните речни канали, малки притоци и временни езера, обикновено с пясъчни или глинести субстрати, плътно покрити на места с листа и паднали клони.


Rio Piracicaba - едно от естествените местообитания на Satanoperca jurupari


Максимална стандартна дължина:
15 – 19см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра за една риба.

Условия за отглеждане: За отглеждане на двойка Satanoperca jurupari е необходим аквариум с обем 300 литра, желателно с пясъчен субстрат. По-едър субстрат с остри ръбове може да нарани рибите, които непрекъснато ровят в субстрата.

Може да добавите големи камъни, плоски камъни, корени. Ровейки дъното, рибите вдигат голямо количество мътилка и изравят растенията заедно с корените им. Ако все пак желаете растения, те трябва да са с мощна коренова система и затиснати с плоски камъни. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 40-70% от обема на водата със свежа.

В естествения им хабитат има множество мъртви листа по дъното, затова и в аквариум може да добавите сухи листа от дъб или бук.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: В природата Satanoperca jurupari се храни, като пълни устата си със субстрат, изяжда това което става за ядени и изхвърля обратно останалото през хрилете си. В аквариум приема сухи потъващи храни за цихлиди, като и замразени и живи храни като хирономус, тубифекс, артемия. Желателно е да му давате и храни на растителна основа.

Поведение и съвместимост: С изключение на размножителния период, Satanoperca jurupari е изнанадващо миролюбив вид и не напада риби, по-големи от няколко милиметра. Най-добре е да се избягва гледането му с агресивни и териториални риби.
Някои акваристи гледат Satanoperca jurupari заедно с сладководни скатове като Potamotrygon, което в повечето случаи е успешно, но понякога рибите изчезват през нощта.

Най-добре е да се отглежда група от поне 5-8 риби, които ще формират забележима йерархия на господство. Когато се гледат по-малък брой риби, по-слабите екземпляри могат да станат обект на прекомерена агресия от доминиращи риби.

Сексуален диморфизъм: Женските са по-дребни от мъжките и по-закръглени през периода на размножаване.


мъжки и женска Satanoperca jurupari

Размножаване:
Satanoperca jurupari достига полова зрялост на възраст от 12-14 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в развъден аквариум с дължина не по-малка от 70см, с пясъчен субстрат, с множество пещери и гладки камъни.
Хвърлянето на хайвер си стимулира с повишаване на температурата на водата 29-30°C, както и добавяне на мека вода с твърдост до 12°dH.

Женската хвърля 200 - 400 хайверни зърна, обикновено на плосък камък, след което мъжкия опложда хайвера и женската го взема в устата си.
Инкубационният период е 9-10 дена, след което малките напускат устата на женската и започват заедно да плуват и да търсят храна. През нощта или при най-малката опасност, те се връщат в устата на женската.

Родителите се грижат около един месец за малките, след което може да ги извадите от аквариума.

Стартова храна - инфузории, микрочервеи, след като порастната малко може да им давате и науплии на артемия.

Продължителността на живота на Satanoperca jurupari е около 10 години.


Satanoperca jurupari  в аквариум


Източници:

houseaqua.ru
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.10.2023 г