Laetacara dorsigera  (Heckel, 1840)

Българско наименование:

Червеногърда акара

Снимка на Laetacara dorsigera  (Heckel, 1840)
Синоними: Redbreast Acara, Acara dorsiger (Heckel, 1840), Aequidens dorsiger (Heckel, 1840), Aequidens dorsigera (Heckel, 1840), Astronotus dorsigera (Heckel, 1840), Laetacara dorsiger (Heckel, 1840), Parvacara dorsigera (Heckel, 1840)

Етимология: Laetacara: от латински laetus - щастлив + acará - народно име за цихлидите от централните части на Южна Америка, dorsigera: dorsi - гръб + iger - да носи

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Laetacara dorsigera е разпространена в река Guaporé в Боливия и Бразилия, както и в басейна на Paraná в Бразилия, Парагвай и Аржентина.

Хабитат:  Laetacara dorsigera обитава бавноподвижни, чисти, прозрачни води. Най-често се среща в притоците, в които субстрата е покрит с листа, от аквариумните растения присъстват Cabomba, Myriophyllum и Eichhornia.
Известно е, че скача от водата и се приземява на близката плаваща растителност за да избяга от хищниците.


типичен хабитат на Laetacara dorsigeraLaetacara dorsigera  в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
4.5 – 8.0см

Размер на аквариума: аквариум с обем 80 литра за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Laetacara dorsigera е наобходим аквариум с пясъчен субстрат, голямо количество укрития от камъни и корени, а също така гъсто засаден с аквариумни растения с твърди и широки листа. Големите камъни трябва да се слагат така, че рибите да си изберат територии и минимално да си пречат една на друга. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 25% от обема на водата. Препоръчва се аквариумът да има капак.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Laetacara dorsigera  се храни в природата с водорасли, детрит, дребни насекоми, червеи, безгръбначни. В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, дафния, а също така сухи храни с растителни добавки под формата на люспи или таблетки.

Поведение и съвместимост: Laetacara dorsigera е миролюбива риба, която се намира в постоянно движение. Признаци на агресия спрямо другите риби има само през размножителния период и отглеждане на малките. Двойките се формират в млада възраст и се запазват дълго време, понякога за цял живот.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и по-ярко оцветени


мъжки и женска Laetacara dorsigera

Размножаване: Laetacara dorsigera достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум. За една двойка е достатъчен аквариум с обeм от 60 литра, с множество укрития от камъни, широколистни растения или преобърнати керамични саксийки.
За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата до 28-30°С, а също така сe правят чести смяни на водата - два пъти седмично по 35%.

Преди хвърлянето на хайвера рибите изкопават близо до растенията малки ями, но ги използват много рядко. След това си избират голям плосък камък или саксийка, като започват да го почистват от замърсявания и водорасли.
Женската хвърля до 500 хайверни зърна. И двамата родители стоят близо до хайвера и махат с плавници, като гонят неканените гости и махат побелелите зърна.

Инкубационният период е 3-5 дена, след още 5-7 дена малките започват да плуват и да се хранят.


Laetacara dorsigera  с хайвер


Стартова храна - инфузории, а малко по-късно науплии на артемия.

Понякога младите риби, които за пръв път се размножават може да изядат хайвера си, но това не е проблем за безпокойство, следващият път това няма да се случи.


Laetacara dorsigera  с малки


Продължителността на живота на Laetacara dorsigera е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г