Laetacara curviceps  (Ahl, 1923)

Българско наименование:

Лаетакара курвицепс

Снимка на Laetacara curviceps  (Ahl, 1923)
Синоними: Dwarf Flag Cichlid, Acara curviceps (Ahl, 1923), Aequidens curviceps (Ahl, 1923), Parvacara curviceps (Ahl, 1923)

Етимология: Laetacara: от латински laetus - щастлив + acará - народно име за цихлидите от централните части на Южна Америка, curviceps: от латински curvus - огънат, извит + cep - с глава

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Laetacara curviceps е разпространена в басейна на река Амазонка в Бразилия.

Хабитат: Laetacara curviceps обитава бавноподвижни, чисти, прозрачни води. В басейна на река Амазонка се среща най-често в притоците, в които субстрата е покрит с листа, от аквариумните растения присъстват Cabomba, Myriophyllum и Eichhornia.


Rio Caxiuana - едно от естествените местообитания на Laetacara curviceps


Максимална стандартна дължина:
мъжки 8см, женска 6см

Размер на аквариума: аквариум с обем 80 литра за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Laetacara curviceps е наобходим аквариум с пясъчен субстрат, голямо количество укрития от камъни и  корени, а също така гъсто засаден с аквариумни растения с твърди и широки листа. Големите камъни трябва да се слагат така, че рибите да си изберат територии и минимално да си пречат една на друга. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 25% от обема на водата.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Laetacara curviceps е всеядна риба. Приема замразени и живи храни като артемия, дафния, а също така сухи храни с растителни добавки под формата на люспи или таблетки.

Поведение и съвместимост: Laetacara curviceps е миролюбива риба, която се намира в постоянно движение. Признаци на агресия спрямо другите риби има само през размножителния период и отглеждане на малките. Двойките се формират в млада възраст и се запазват дълго време, понякога за цял живот.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и по-ярко оцвететни


мъжки и женска Laetacara curviceps

Размножаване:
Laetacara curviceps достига полова зрялост на възраст от 1 година.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум. За една двойка е достатъчен аквариум с обeм от 60 литра, с множество укрития от камъни, широколистни растения или преобърнати керамични саксийки.
За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата до 28-30°С, а също така сe правят чести смяни на водата - два пъти седмично по 35%.

Преди хвърлянето на хайвера рибите изкопават близо до растенията малки ями, но ги използват много рядко. След това си избират голям плосък камък или саксийка, като започват да го почистват от замърсявания и водорасли.
Женската хвърля до 200 хайверни зърна. И двамата родители стоят близо до хайвера и махат с плавници, като гонят неканените гости и махат побелелите зърна.

Инкубационният период е 3-5 дена, след още 5-7 дена малките започват да плуват и да се хранят.

Стартова храна - инфузории, а малко по-късно науплии на артемия.


Laetacara curviceps с малки


Ако искате рибите да са ярко оцветени, трябва да им давате често циклопс, който съдържа много каротиниди.

Продължителността на живота на Laetacara curviceps е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г