Laetacara curviceps  (Ahl, 1923)

Българско наименование:

Синоним: Aequidens curviceps.

Снимка на Laetacara curviceps  (Ahl, 1923)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са във водоемите на Южна Америка.
Тялото е леко изтеглено, доста високо, сплескано отстрани. Главата е голяма, очите са едри. "D" е дълъг, "С" голям.
При самеца "D" и "А" са изтеглени и заострени в края.
Мирни риби, може да станат агресивни в периода на размножаване и грижа за семейството, обитават средните и долни слоеве на водата. Малко ровят грунда. Преди размножаването се образува двойка, която може да съществува продължително време. Препоръчва се закупуването на няколко млади екземпляра /6-10/ и след образуване на двойки излишните да се отстранят.
Аквариум с растения с мощна коренна система и укрития.
Рибите може да се отглеждат в общ аквариум.
Вода: 23-26°С, dH 5-20°, рН 6-7,5, необходима е ежеседмична смяна на водата. Храна, жива, заместители.
Размножаване както в общ, така и в размножителен аквариум. Стимулира се със смяна на 1/5-1/4 от обема на водата със свежа, по-мека и покачване на температурата на водата с 2-3°С. Вода: 26-28°С, dH 5-12°, рН 6-7.
Рибите преди хвърляне на хайвера ровят ями около растенията, които след това не използват. След това двойката пристъпва към почистване на избрания едър и плосък камък, на който хвърля хайвера. Рибите през това време стават агресивни, защитават територията около камъка от другите риби, грижат се за хайвера и потомството.
Инкубационен период 3-9 денонощия, малките плуват след 2-7 денонощия. Стартова храна: "жива прах".
Ако аквариста иска да запази хайвера, то камъка с хайвера се пренася в инкубатор, но тогава рибите може да изгубят способността си за грижа за потомството.
В размножителния аквариум може да се пуснат дребни, подвижни, миролюбиви риби, придържащи се към горния слой на водата, които да играят роля на враждебен фактор.
Тогава самката ще се грижи за хайвера, а самеца ще охранява територията, но и това не гарантира успех.

Разпространени са в малките, богати на укрития крайбрежни места във водоемите на северо-източната част на р.Амазонка /освен Перу/. Дължина до 8 см.-D ХУ/7, А III/7, ll 23-24. Основното оцветяване на тялото е зеленикаво или синкаво, понякога жълто-зелено, люспите са с кантове, често със сиво-син блясък. Гърба е кафеникав, корема е бледо-жълт. По средата на тялото има тъмно петно. В зависимост от настроението може да се появи една надлъжна и няколко напречни тъмни ивици с различна интензивност. Основата на "D" е зелено-синя, средната част е златиста, горния край е зеленикав. "А" и "С" са зеленикави до маслено-зелени с редове блестящи светло- до изумрудено-сини петънца. Самеца е по-едър, по-интензивно оцветен. Полова зрялост след 12 месеца.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г