Osteoglossum bicirrhosum  (Cuvier, 1829)

Българско наименование:

Сребърна aрована

Снимка на Osteoglossum bicirrhosum  (Cuvier, 1829)

снимка: iccoo

информация: nikolaytoshev и BOJO.

Популярнo име: Риба дракон

Разпространение: басейна на р. Амазонка

Размер в аквариум:
около 90 см.

pH: 6 - 6.6

Tази интересна риба попада в книгите на Фън шуй като символ на изобилието. Много от националностите на изток се прекланят пред  нея, но това касае и високите и вкусови качества.  Във всички сфери на обитания, тq е обект на риболов.  Този факт, за съжаление, прави тези риби все по-редки. Най-удивително нещо за тези риби не е "Фън шуй", а това че са едни от най-древните риби на земята. 

Отличителни белези: Сребърната арована е дълга, странично сплескана риба. Има големи люспи по цялото тяло, които са сребристи, а с напредване на възрастта и в зависимост от пола се отразяват в сини, червени и зелени оттенъци. Тази риба извършва гъвкави движения при плуване, наподобяващи движенията на змия.

Хранене: Тази риба е хищник. Храни се с насекоми, скариди, риба, телешко сърце, жаби и др. Може да я храните и с гранулирана храна Sera Arowana Floating Pellets.

Скакалци - добра храна, която може лесно да бъде уловена през лятото.  За съжаление със скакалци може да се вкарат и вътрешни паразити. 
 
Жаби - любима храна на много видове арована.  Намират се в магазини за домашни любимци.

Жива риба – храна с висока хранителна стойност. Може да се наблюдава процеса на лов на арованите.  Рибите да се изберат по размер, така че арованите свободно да могат да ги  поглъщат и да нямат твърдо покритие  (като Ancitrus, Aplecostomus) и остри токсични шипове.  Трябва да бъдат от аквариумни риби без заразни болест.  Например риби с дефектни плавници, женски гупи и т.н..
 
Коретра - уникална храна за млади аровани.  Ларвите се разпространяват в целия аквариум и  осигуряват правилното хранене на  младите риби.  Това е може би единствената храна, която успешно може да изведе младите аровани от етапа на жълтъчно  коремче.
 
Други насекоми:  можем да храним с майски  бръмбари и техните ларви,  стоножки.

Горните са добра храна, но е трудно постоянно да ги имаме в наличност, така че е по-удобно да се хранят арованите със замразени храни, а жива да се дава от  време на време, като изключение.  Замразените храни са готови за употреба веднага и в големи количества и се съхраняват в хладилник.
 
Вие може да готвите или купувате, както следва:

Скариди. C обвивката, за големи и средни аровани, но за малките да се отдели главата и опашката или да купят вече белени скариди.  Ако предпочетете скариди с черупки, леко сварявата или заливате с кипяща вода до зачервяване на черупката.  Това е една отлична храна, от която те растат добре и спомага за засилване на червения цвят в цвета на тялото.

Говеждо сърце  - макар че не е най-любимата храна на арованите, е една от най-достъпните храни и осигурява бързия растеж на рибите.  Не забравяйте да премахнете всички мазнини, тъй като рибата ги яде с голямо нежелание и мазнините бързо  развалят водата в аквариума.  Сърцето се нарязва на кубчета, на 1 см за хранене на аровани със средни и големи размери.  Също така говеждото сърце е за предпочитане пред сърца от пиле или пуйка.

Морска риба.  От морската риба е по-удобно да се използват малки риби като сардината. За аровани с размери 15-30 см нарязана риба на половина.  Можете да се замразявате в найлонова торбичка, ако положете всяка риба отделно, предотвратявате замръзването им  заедно.  От най-големите морски риби могат да бъдат използвани мерлуза, полак, треска и т.н.
Може да се свари риба и да се отдели месото от костите.  Месото се нарязва на парчета с размери 1 см, след това се замразява.

Декорация:  За предпочитане е дребният чакъл и рехаво засадени растения с твърди листа. Нужно е да има открити площи по повърхността, за да може Сребърната арована да плува. Изисква се силна филтрация и чести смени на водата (около 20-30% 1-2 пъти седмично).
Тези риби са отлични скачачи, затова аквариумът трябва да има капак. Препоръчително е осветлението да е слабо.

Особености: Сребърната арована е агресивна към представителите от своя вид, затова се препоръчва да се отглежда самостоятелно, а не в група или двойка. Младите екземпляри могат да съжителстват с други риби, които обаче са по-големи от устата им, тъй като могат да ги изядът. Възрастните екземпляри се препоръчва да се отглеждат самостоятелно в аквариума.

Определяне на пола:
  Мъжките екземпляри имат по-тънък и по-дълъг анален плавник.

Размножаване:  Яйцата на Сребърната арована са 2,5-5 см. в диаметър. Мъжкият ги мъти в устата си в рамките на 50-60 дни. Новоизлюпените малки има цвят на слонова кост. Те са дълги около 8-9 см. и могат да се хранят самостоятелно.

Продължителност на живот:  В зависимост от големината на аквариума може да живеят от 4 до 10 години, а понякога и до 15г.

Съжителства с:  Astronotus, Cichlasomines, Loricarids, Colossoma, Mylossoma, Pseudoplatystoma, Serrasalmus, Sorubim
 

Характеристики


Семейство: Osteoglossinae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 09.06.2010 г; промененo на 19.07.2024 г