Rineloricaria lanceolata  (Günther, 1868)

Българско наименование:

Тъмна Лорикария

Снимка на Rineloricaria lanceolata  (Günther, 1868)
Синоними: Chocolate-colored catfish

Етимология: Rineloricaria: от гръцки rhinos = нос + латински, lorica, loricare = корсет от кожа

Семейство: Loricariidae

Разпространение: Южна Америка: басейна на река Амазонка в Перу и Бразилия

Хабитат: Rineloricaria lanceolata е откривана най-често да живее във води с пясъчно дъно и множество потънали листа, както в прозрачни, така и в бели води (бели води означава вода, която съдържа голямо количество разтворени седименти, за разлика от прозрачните бързи води)


Rineloricaria lanceolata в естествения и хабитатрека Pacaya - едно от естествените местообитания на Rineloricaria lanceolata


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа от 45 x 40cm – 50 литра

Условия за отглеждане: Биотопният аквариум трябва да има пясъчно дъно, покрито със сухи листа (дъб и бук не са отровни и са особено подходящи), корени, парчета дърво, малко количество обли камъни. Направете пещери от камъни или корени, може да добавите и керамични или пластмасови тръби за укрития. Може да се отглежда и в аквариум с растения, но предпочита аквариум с не много силна светлина.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 6.0-8.0, твърдост 5-20°H

Храна: В природата Rineloricaria lanceolata се храни с дребни водни безгръбначни. В аквариум е всеядна и яде както потъващи сухи зеленчукови таблетки, съдържащи спанак, тиквички, така и замразена и жива храна като хирономус или дафния.

Поведение и съвместимост: Rineloricaria lanceolata е един от най-миролюбивите видове. Може да се отглежда с  Apistogramma, Corydoras и други Лорикарии. Не трябва да се отглежда с агресивни риби, защото ще спре да се храни и ще умре. Не е териториална с изключение на размножителния период и е най-добре да се отглежда в група.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите мъжки имат израстъци на главата и гръдните перки, които липсват при женските

Размножаване:При правилно отглеждане, Rineloricaria lanceolata се размножава добре в аквариум. Препоръчва се отглеждането на група от поне 6 млади риби, които да образуват двойки по естествен път. Развъдният аквариум се оборудва както и основния, като главното условие за успешно размножаване е доброто и разнообразно хранене.

При подготовката за размножаване, мъжкия избира укритие. Веднага след като женската положи хайвера, нейната роля свършва и мъжкия се грижи за хайвера, като яростно го защитава.


Rineloricaria lanceolata в развъден аквариум


Малките се появяват след 4-5 дена, започват да плуват след още 2-3 дена. Щом проплуват мъжкия се отделя.
Дори на тази възраст малките могат да се хранят с краставица и други зеленчуци, но приемат и новоизлюпена артемия.

Много е важно в аквариума да има постоянно свежа храна, защото малките ядат непрекъснато. Трябва да се следи и за качеството на водата, защото са много чувствителни.

Източници:
www.planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г