Pterophyllum scalare  (Schultze, 1823)

Българско наименование:

Обикновена Скалария

Снимка на Pterophyllum scalare  (Schultze, 1823)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в Южна Америка, от делтата на р.Амазонка до р.Мараньон и от р.Амазонка до р.Ориноко. Обитават спокойните участъци на водоемите.
Тялото е дисковидно, силно сплескано отстрани, муцуната е остра. "D" и "А" са много високи, първите лъчи на коремните плавници са нишковидни.
Основното оцветяване на тялото е зеленикаво-сиво със сребрист блясък, гърба е с кафеникав оттенък.
По тялото минават 4 напречни ивици, цвета на който се изменя в зависимост от настроението и поведението на рибите и може да бъде наситено-черни, черно-кафяви или сиви.
Мирни, слабоподвижни, зле понасящи замърсяването риби. Плашат се от резки бързи движения около аквариума, и особено вътре в него, а също от бързо променяне на осветлението.
Може да се отглеждат в общ аквариум, желателно с височина от 40 см, но не с барбуси, които им откъсват плавниците. Широколистни растения с къси стебла, корени, построявания от вертикални камъни, образуващи процепи с такава ширина, че да могат да преминават рибите.
Вода: 25-27 °С, понасят постепенно понижаване до 20 °С, dН до 20 °, рН 6-7,5, обезателно ежеседмична смяна водата.
Храна: жива, заместители.
Размножаване както във видов, така и в развъден аквариум.
От група млади риби се образуват двойки, захващащи си територия.
В развъдния аквариум трябва да има растения с къси стебла и
широки листа. Акваристите, пренасящи хайвера в инкубатор, използват изкуствени листа от твърд материал, закрепени към стените на аквариума.
Хвърлянето на хайвера се стимулира с повишаване на температурата до 28-30С, понижаване на dН до 10 °, КН до 2 °, рН 6,5-7. 1-2 денонощия преди хвърлянето при самеца се вижда семепровод като запетая с заострен край, при самката се появява тъпо, цилиндрично яйцеполагало.
Рибите чистят субстрата и след това хвърлят на него хайвера /обикновено 350-600 зърна./. Инкубационен период 2-3 денонощия, малките плуват след 4-6 денонощия.
Двойката се грижи за хайвера и потомството. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 10-12 месеца.
Пример за развъждане от практиката на акваристи:
Използва се развъден аквариум 150 л, без грунд и растения. За субстрат служат изкуствени листа, прикрепени към стените на аквариума и дълбочина 15-20 см.
Вода: 22 °С, dН до 15 °, рН 6,4-7,5, филтрация. Двойката в продължение на 1,5-2 седмици се храни със слабо калорийна храна /коретра, малко дафния/, 1 ден в седмицата без храна. След това се повишава температурата до 24 °С и рязко се увеличава калорийността на храната /добавя се хирономус и се дава повече дафния/, докато рибите не започнат подготовка за хвърляне, чистейки листа. Сега температурата се повишава до 28-30 °С и се понижава dН до 4 °, след което става хвърлянето на хайвера.

Разпространени са в делтата на р.Амазонка до р.Мараньон и от р.Амазонка до р.Ориноко. Дължина в аквариум до 15 см. D XI-XIY/21-28, А Y-YII/22-30, ll 29-40. "D" и "А" са синьо-сиви, меколъчевата част е с жълтеникаво-кафяви ивици, такива ивици има и на "С". Въведени са много селекционни форми: Шлейфова скалария. Имат силно удължени нечифтни плавници. Черна скалария. Оцветени са изцяло в черно и само неголеми участъци от "D" и "А" са светли. Мраморна скалария. Вместо напречни ивици има разпръснати по цялото тяло черни ивици с неправилна форма и петна. Скалария-зебра. Имат допълнително черни напречни ивици между 2 и 3 главни ивици, а при някои екземпляри цялото тяло е покрито с тъмни точки. Златна скалария. Отличават се със златистия тон на тялото, по-наситен при главата, гърба и на "D", където изпъкват отделни розови петна.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 14.06.2021 г