Dianema longibarbis  (Cope, 1872)

Българско наименование:

Дианема лонгибарбис

Снимка на Dianema longibarbis  (Cope, 1872)
Синоними: Porthole Catfish, Callichthys adspersus (Steindachner, 1876), Decapogon adspersus (Steindachner, 1876), Decapogon verissimi (Miranda Ribeiro, 1911)

Етимология: Dianema: di[a]- две + nema - конец, нишка, longibarbis: longus - дълъг + barbis - мряна

Семейство: Callicthyidae

Разпространение: Dianema longibarbis са широко разпространени в басейна на река Амазонка в Перу и Бразилия

Хабитат: Dianema longibarbis са най-често далеч от основните речни канали и обитават бавно подвижни ручеи, притоци, временно наводнени водоеми и езера.


Rio Moa - едно от естествените местообитания на Dianema longibarbisDianema longibarbis в естествения си хабитат, кръгчетата по повърхността на водата са от рибите, които излизат за да си поемат въздух


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 40см, 100 литра

Условия за отглеждане: Биотопният аквариум трябва да е с пясъчен субстрат, с множество корени и парчета дърво. Допълнително сложете сухи листа от дъб или бук, които ще засилят натуралното излъчване.
Разбира се, може да направите и стандартен аквариум с растения, корени и камъни.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 5.5 - 7.5, твърдост 1-20°dH

Храна: Dianema longibarbis не са претенциозни. Ядат сухи потъващи пелети, както и замразени и живи храни като хирономус, артемия или нарязани земни червеи.

Поведение и съвместимост: Dianema longibarbis е много миролюбива риба, подходяща за много общи аквариуми. Няма да навреди дори и на най-малките съквартиранти, с изключение на новоизлюпени рибки. Подходящи съквартиранти са риби от Амазонка като тетри, миролюбиви цихлиди, Corydoras и малки Loricariidae. Не е подходяща за отглеждане с много големи или агресивни видове, поради плахата си природа.

Dianema longibarbis не са агресивни към себеподобните си. Може да отглеждате и само една риба, но най-добре се чувстват ако са в група от 3-6 риби. Рядко за сом, често ще ги видите да плуват в пасаж в средните слоеве на водата.

Сексуален диморфизъм: Първите лъчи на гръдните перки са удебелени при мъжките. Женските са по-закръглени.


двойка Dianema longibarbis - снимка Julian Dignall


Размножаване:
Dianema longibarbis достига до полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

Необходим е развъден аквариум с обем от 50 литра, в средата се слагат растения с широки дълги листа, които достигат до повърхността и плуват по нея. Параметрите на водата трябва да са същите като в основният аквариум на рибите. За размножаване се слага група от риби, с преобладаване на женските.

Стимул за размножаване е понижаване на атмосферното налягане, добавяне на 1/3 част свежа вода, както и понижаване на нивото.

Мъжкият строи гнездо от пяна от долната страна на листата на растенията, след това женската хвърля там 200 - 600 лепкави хайверни зърна. Понякога се случва и женската да положи хайвера на някой предмет близо до гнездото.  След хвърлянето на хайвера женската се изважда, а мъжкият остава да се грижи за потомството.


гнездо от пяна на Dianema longibarbis - снимка Torill Nordeide Berge


Инкубационният период е 4-5 дена, след още 24 часа малките плуват и търсят храна. В този момент се изважда и мъжкия.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс.

Малките са много чувствителни към наличието на различни белтъчни вещества във водата, а също и към температурата. Препоръчва се добавянето на метиленово синьо в пропорция 5 мг/литър и да се поддържа температурата на водата в границите 24-27°С.


подрастващи Dianema longibarbis - снимка Torill Nordeide Berge


Продължителността на живота на Dianema longibarbis е 5 - 8 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru
planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2024 г