Nannostomus eques  (Steindachner, 1876)

Българско наименование:

Синоними: Nannostomus eques , Poecilobrycon eques.

Снимка на Nannostomus eques  (Steindachner, 1876)

Семейство Lebiasinidae.
Разпространени са в северната част на средното и долни течение на р.Амазонка, а също водоемите на Гвиана и Суринам.
Тялото е изтеглено, невисоко, отстрани леко сплескано. Устата е крайна. Не всички видове имат мастен плавник. "D" е разположен по средата на тялото.
Мирни, стадни риби, придържат се към средните и горно слоеве на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум с засадени и плаващи растения, заедно със спокойни, със сходен размер риби.
Вода: 23-26 °С, dН 5-15 °, рН 6-7,5, богата на кислород, прозрачна. Храна: жива, заместители.
Размножаването е по двойки или групово с преобладаване на самците. Преди това самката и самците се държат 2 седмици отделно. Размножителен аквариум с дължина от 40 см за двойка, с ниво на водата 10-15 см. На дъното сепараторна мрежа, на нея дребнолистни растения. Самката хвърля средно 40-80 зърна. След хвърлянето рибите се отделят , тъй като ядат хайвера. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките плуват след 2-6 денонощия.
Стартова храна: "жива прах". Слаба аерация за разбъркване на храната. Полова зрялост след 7-11 месеца.

Разпространени са в средното течение на р.Амазонка. Обитават неголемите течащи водоеми, бреговете на реките и ръкавите обрасли с растения, а също местата заливани с вода при пълноводие. Дължина до 5 см. D 9, А 9-11, ll 22-23. Тялото е силно изтеглено, корема е почти прав. Устата е крайна. Мастния плавник е много малък или липсва. "D" е разположен по средата на тялото. Оцветяването силно варира в зависимост от самочувствието и възбудата на рибите. Обикновени гърба е тъмно-кафяв до сребрист с 5 реда тъмни точки. Отстрани минават 2 ивици: горната е златиста до бежова, долната е широка черно-кафява. Корема е белезникав със син оттенък или сребристо-бял. "А" е черен с червено петно и бял кант. При самеца оцветяването е по-интензивно. Мирни риби, плуват наклонено с главата напред, заемат средните и горни слоеве на водата. Може да се отглежда група риби в общ аквариум /ако е 1 или двойка, тогава са плашливи и се крият между растенията/ с растения и достатъчно свободно място за плуване в горния слой на водата. Вода: 23-25 °С, dН 5-20 °, рН 6-7,5, богата на кислород, прозрачна. Рибите, предназначени за развъждане се отглеждат при dН до 6 °. Храна: жива, заместители. Предпочитат да се хранят от повърхността на водата, от грунда не се хранят. Размножаването е по двойки в размножителен аквариум с площ на дъното от 400 кв.см и ниво на водата 15-20 см, с няколко широколистни растения. Препоръчва се сепараторна мрежа на дъното. Рибите изяждат хайвера спускащ се към дъното, но лежащия на него не. Осветление слабо, разсеяно. Вода: 24-28 °С, dН 1-4 °, рН 6-6,5, КН 0 °. Самката прилепва до 200 зърна към долната страна на листата, част пада на дъното. Рибите се отделят, аквариума се затъмнява. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките плуват след 4-5 денонощия. Нивото на водата се понижава до 5-10 см. Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 6- 10 месеца.

Характеристики


Семейство: Lebiasinidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г