Pygocentrus nattereri  (Kner, 1858)

Българско наименование:

Червена пираня

Снимка на Pygocentrus nattereri  (Kner, 1858)
Синоними: Red Bellied Piranha, Pygocentrus altus (Gill, 1870), Serrasalmo ternetzi (Steindachner, 1908)

Етимология: Pygocentrus: от древногръцки pūgḗ, oзначаващ бут и kéntron, означаващ остър, nattereri - на името на Johann Natterer

Семейство: Serrasalmidae

Разпространение: Pygocentrus nattereri са разпространени в басейна на река Амазонка в Бразилия, Еквадор, Перу, Боливия и Колумбия, в река Essequibo в Гвиана и Венецуела, и в реките Paraná и Uruguay в Бразилия, Парагвай, Уругвай и Аржентина.

Хабитат: Pygocentrus nattereri е откривана в различни по тип хабитати - в главните речни канали, в малки притоци,  във временни водоеми и  изкуствени езера.


река Rio Bento Gomes - едно от естествените местообитания на Pygocentrus nattereri


Максимална стандартна дължина:
250 – 350 мм.

Размер на аквариума: Pygocentrus nattereri не се препоръчват за домашни аквариуми поради големият им размер и необходимостта им да се отглеждат в групи. Минималният препоръчван размер на аквариума е дължина 3 метра и ширина 1 метър за малка група риби.

Условия за отглеждане: Някои акваристи отглеждат рибите в аквариум без декорация за по-лесна поддръжка, но може да използвате за субстрат обикновен речен песък или дребен чакъл. Останалото е въпрос на личен избор, но растения няма да оцелеят, особено в период на размножаване.

Pygocentrus nattereri отделят много отпадъци, затова наличието на един или два качествени филтъра е от съществено значение. Ако е възможно купете такива с вграден нагревател, защото в противен случай има вероятност рибите да го счупят.  Система със съмп също работи добре. Необходима е седмична смяна на 30 - 50% от обема на водата.

Смяната на вода или пък ловенето на рибите с кепче трябва да се прави с голямо внимание, защото може да пострадате!

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: Pygocentrus nattereri не са изключително месоядни. В природата се хранят с живи риби, водни безгръбначни, насекоми, ядки, семена и плодове. Всяка челюст има един ред остри, заострени, триъгълни зъби, които се използват като остриета за пробиване, разкъсване, нарязване и смачкване.


зъбите на Pygocentrus nattereri


Понякога нападат болни или умиращи риби, ядат трупове или хапят парчета от перките на по-големи видове, но нападенията над живи животни, влизащи във водата са много редки и са свързани най-вече със случайно ухапване или случаи, при които рибите са били попаднали в капан в малки басейни през сухия период.

В аквариум на младите риби могат да се предлагат ларви на комар, червеи, нарязана скарида и други подобни, докато възрастните ще приемат парчета от рибено месо, цели скариди, миди, живи речни скариди, по-големи земни червеи.

Този вид не трябва да се храни с месо от бозайници или птици, тъй като някои от липидите, съдържащи се в тях  не могат да бъдат правилно метаболизирани от рибите и могат да причинят излишни мастни натрупвания и дори дегенерация на органи. По същия начин няма полза от използването на живородки или златни риби, които носят със себе си риска от въвеждане на паразити или болести и обикновено нямат висока хранителна стойност.

Поведение и съвместимост: Pygocentrus nattereri е най-добре да се отглежда отделно, във видов аквариум, въпреки че възрастните риби не са много склонни да нападат прекалено малки риби.

Често се казва, че дивите червени пирани ловуват в ненаситни глутници, но обикновено само младите риби образуват такива групи. Възрастните индивиди съществуват в не строги групи и формират йерархии, поради което се препоръчва или закупуването на единичен екземпляр или група от 5 и повече риби, като последното е за предпочитане.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са обикновено по-едри и са по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Дивите популации имат два годишни репродуктивни сезона, първият по време на повишаването на нивото на водата в началото на влажния сезон, а вторият през периода на ниските води през ноември и декември, когато има внезапно временно повишаване на нивото на водата. Наводнената растителност е предпочитано място за хвърляне на хайвера.

Pygocentrus nattereri се размножава сравнително лесно в аквариум. Полова зрялост достига на около една годишна възраст и дължина 100-150мм. Ако не можете да намерите подходяща двойка, най-добре е да започнете с отглеждането на поне 6 риби, което ще позволи двойките да се образуват естествено. В някои документирани случаи хвърлянето на хайвера е инициирано от големи смени със студена вода, докато в други това е станало без намеса.

Когато мъжкият е в размножителен период, той стават териториален и прави яма в субстрата. Може да разкъса и част от растенията, с които да направи нещо като гнездо около ямата, където остава да я охранява от другите мъжки.

Съответно женската показва интерес, като слага с устата си части от субстрата около гнездото, и женската и мъжката се оцветяват по-тъмно.


мъжки Pygocentrus nattereri пази гнездото

Хайверът се хвърля на няколко порции и се охранява от мъжкия, понякога и от женската. В много големи аквариуми е възможно няколко двойки да хвърлят хайвер едновременно.

Яйцата се излюпват след 2-3 дена, като след още 2-3 дена малките плуват свободно.


Pygocentrus nattereri на 1 седмица


Pygocentrus nattereri на 4 седмици

В този момент се смята, че е най добре малките да се преместя в отделен, оборудван с филтър с гъба аквариум.


Аквариум за малките Pygocentrus nattereri


Хранят се с новоизлюпена артемия, микрочервеи, като всеки ден се сменя приблизително 10% от водата със свежа.

С порастването на малките те започват да проявяват канибализъм, затова трябва да се сортират по големина и да се преместват в отделни аквариуми.


Pygocentrus nattereri  в аквариум


Източници:

https://opefe.com/
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Serrasalmidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г