Bunocephalus coracoideus  (Cope, 1874)

Българско наименование:

Двуцветен буноцефалус

Снимка на Bunocephalus coracoideus  (Cope, 1874)
Синоними: Bunocephalus bicolor (Steindachner, 1882), Bunocephalus haggini (Eigenmann & Allen, 1942), Dysichthys bicolor (Steindachner, 1882), Dysichthys coracoideus (Cope, 1874),

Етимология: Bunocephalus: от гръцки byneo - да запълня, да се издуя + kephale - глава, coracoideus: от coracoid - издължен

Семейство: Bunocephalinae

Разпространение: Южна Америка - басейна на река Амазонка в Боливия, Перу и Бразилия.

Хабитат: Bunocephalus coracoideus обитава горски потоци, езера и временни басейни, на които дъното е покрито с падна листа, паднали клони и други остатъци.


Río Tutunendo - едно от естествените местообитания на Bunocephalus coracoideus


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см. 80 литра

Условия за отглеждане: Bunocephalus coracoideus изисква много места за криене и приглушено осветление, пясъчен субстрат. Добавете няколко камъка и парчета дърво. На дъното може да сложите сухи листа от дъб или бук, което ще придаде натурален вид на аквариума.

Параметри на водата: температура 20-28°C, pH 6.0 - 8.0, твърдост 2-20°H

Храна: Bunocephalus coracoideus приема замразени и живи храни като хирономус и земни червеи. Давайте му храната след като изгаснат лампите, защото този вид е активен през нощта.

Поведение и съвместимост: Bunocephalus coracoideus не напада малките риби, затова е подходящ за общ аквариум. Най-добре е да се отглежда заедно в южноамерикански биотопен аквариум с тетри, цихлиди джуджета и други миролюбиви сомове като Corydoras и малки Loricariidae. Bunocephalus coracoideus изобщо не е агресивен към собствения си вид и може да се отглежда поединично или в група.


Bunocephalus coracoideus в аквариум

Сексуален диморфизъм:
Различаването на половете е трдуно, възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Bunocephalus coracoideus достига полова зрялост на възраст от 12 месеца.

Както при всички сомеве, хвърлянето на хайвер става нощем. За стимулиране на размножаването се поставя хормонална инжекция, но има случаи и на спонтанно размножаване в аквариум. Сменя се 80% от водата със свежа. В аквариумът трябва да има сравнително силно течение, защото рибите, намирайки се в течението сякаш летят, като се опират една в друга.

Женската хвърля до 300 хайверни зърна. Той е много лепкав и има светлозелен цвят, като течението го разнася из целия аквариум, където той се прикрепя до каквото стигне. Родителите не ядат хайвера, така че не е нужно да го защитавате.

При температура на водата от 26°С хайвера се инкубира 48 часа. След още 48 часа се появяват малките, които точно както и възрастните риби се опитват да се скрият в някакво укритие и водят скрит нощен начин на живот.


новоизлюпен Bunocephalus coracoideus

Стартова храна
- науплии на циклопс, артемия и други дребни храни.

Първите месеца от живота на малките са най-трудни за аквариста, трябва непрекъснато да се следи за качеството на водата.


подрастващ Bunocephalus coracoideus


Продължителността на живота на Bunocephalus coracoideus е около 6 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru
planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Bunocephalinae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г