Bunocephalus coracoideus  (Cope, 1874)

Българско наименование:

Двуцветен Буноцефалус

Снимка на Bunocephalus coracoideus  (Cope, 1874)

Семейство сомове широкоглави (Aspredinidae).

Разпространени са в р. Амазонка и притоците на юг до района на Ла-Плата.

Дължина до 15 см. D 1/4, А 1/4-/7/. Тяло със силно сплескана глава и предна част на туловището по направление отгоре надолу, преминаващо в конусовидна форма и завършващо с изтеглено опашно стебло. 3 двойки мустаци, като двойката мустаци на горната челюст са дълги и достигат до средата на "Р". Плавниците са едри, "Р" са разположени хоризонтално и са снабдени с мощни шипове. Главата, предната част на туловището, "Р" и "У" са от светло- до сиво-кафяв цвят с жълтеникаво-бели точки и щрихи. Задната част на туловището и опашката са тъмно-кафяви със светло-кафяви зони и минаващи отстрани 3 реда жълто-бели издатини, приличащи на брадавици, средните от тях със светли точки. "D" и "С" са кафяви. При разглеждане на рибите отгоре, при самеца между "Р" и "У" контура на тялото е по права линия, а при самката е изкривен. Преди хвърляне на хайвер самката става безформено дебела. (Не мислете, че издутия корем е признак за заболяване!).

Рибите водят нощен начин на живот, деня прекарват в укрития или се зариват в грунда. Може да се отглеждат в общ аквариум, но не с дребни риби от други видове, тъй като сомовете може да ги нападнат. Аквариум с грунд от пресят дребен пясък с дебелина 7-8 см (отгоре може да се сложи слой торф), с голям брой укрития и места гъсто засадени с растения. Вечер слабо осветление, тъй като рибите с желание се събират в местото за хранене.

Вода: 22-26С, dH до 15р, рН 6-7, богата на кислород. Храна: жива (тубифекса не го харесват особено). Склонни са към напълняване, да не се прекалява с храната.

Хвърлянето на хайвера е по двойки или групово (повече самци), обикновено в нощните или ранните сутрешни часове както във видов така и в развъден аквариум с дължина от 100 см за двойка. Стимулиране на хвърлянето става с рязко намаляване на температурата или отглеждане зимата при понижена темпаратура, а след това повишение 24°С, замяна на 1/3 част от водата със свежа, понижаване на атмосферното налягане, засилване на движението на водата.

Вода: dH до 10°, КН до 2°, рН 6-6,5. Самката хвърля до 300 зърна, които се пренасят в инкубатор със същия състав на водата и температура 26-28С или се оставят във видовия аквариум като се повишава температурата (рибите не ядат хайвера си). Излюпените след 26-72 ч. личинки (излюпването продължава няколко часа) са чувствителни към светлината и се крия в укритията. Малките след 2 денонощия започват да се хранят: микрочервеи. Те са податливи на гъбични заболявания. Хвърлянето на хайвер може да се стимулира и с хормонална инжекция. Има информация за размножаване на 2 самеца и 1 самка с помоща на инжектиране на суспензия от 4 хипофизи, по 0,2 мг на риба. Полова зрялост след 1-1,5 години.

Характеристики


Семейство: Aspredinidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г