Bujurquina syspilus  (Cope, 1872)

Българско наименование:

Акара перуанска

Снимка на Bujurquina syspilus  (Cope, 1872)
Синоними:  Acara syspilus (Cope, 1872), Aequidens syspilus (Cope, 1872)

Етимология: Bujurquina: от местното перуанско име за тези цихлиди "bujurqui" или "bufurque", syspilus - sys - заедно, spilus - петно, отнася се за правата широка черна ивица по гръбната перка

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Bujurquina syspilus e разпространена в Южна Америка, басейна на река Амазонка

Хабитат: Bujurquina mariae предпочита прозрачни води с умерено течение и множество камъни, където намира укритие. Субстрата е глинест или чакълест, с множество паднали листа.


река Agua Blance - едно от естествените местообитания на Bujurquina mariaeBujurquina mariae в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
12 - 15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 100 х 40см, 150л е достатъчен за група риби

Условия за отглеждане: За отглеждане на Bujurquina syspilus ви е необходим аквариум с обем 100 - 150 литра (за група от 6 риби), декориран с корени, камъни, керамични саксийки. За субстрат е най-добре да използвате чакъл със среден размер. Ако искате да използвате и растения, те трябва да са твърдолистни с развита коренова система, като Ехинодорус и Анубиас. Рибите обичат чиста вода, затова е необходима добра филтрация и седмична смяна на 25% от обема на водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 22 - 26°С, рН 6.5-8.0, твърдост 6-14°

Храна: Bujurquina syspilus предпочита живи храни, като тубифекс, коретра, дафния, калмари. За да изглежда добре и с ярки цветове се нуждае от храни богати на каротин, циклопс.

Поведение и съвместимост: Bujurquina syspilus е спокойна и миролюбива риба. Може да се гледа зaедно с много едри и средни по размер цихлиди, сомове, едри барбуси.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, краищата на гръбния и аналния плавници са издължени.

Размножаване: Bujurquina syspilus става половозряла на възраст от 1 година. Развъждането може да става както в общия, така и в развъден аквариум с обем от поне 50 литра. За места за хвърляне на хайвера се използват големи плоски камъни, керамични саксийки или широките листа на растение.

Оптимални параметри на водата за развъждане: температура 26-30 °С, рН 6.5 - 7.0, твърдост dH 4-10°.

За стимулиране на размножаването се сменя голямо количество вода (до 50%) със свежа и се повишава температурата с 2-3° C. По време на размножаването рибите стават агресивни и яростно защитават своята територия.
Женската хвърля до 300 хайверни зърна. След около 24 часа тя взима всичкия хайвер в устата си, където го инкубира до появяването на малките.
За да може да се храни през това време, родителите си предават хайвера един на друг. След около 10 дена, понякога и по-малко първите малки излизат от устата на родителите си, но при най-малката опастност се връщат обратно.

Първоначално може да ги храните с инфузории и циклопс, малко по-късно с артемия.


Bujurquina syspilus с малки

Продължителността на живота на Bujurquina syspilus е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г