Nannostomus trifasciatus  (Steindachner, 1876)

Българско наименование:

Триивичест Нанностомус.

Снимка на Nannostomus trifasciatus  (Steindachner, 1876)

Семейство Lebiasinidae.
Разпространени са в северната част на средното и долни течение на р.Амазонка, а също водоемите на Гвиана и Суринам.
Тялото е изтеглено, невисоко, отстрани леко сплескано. Устата е крайна. Не всички видове имат мастен плавник. "D" е разположен по средата на тялото.
Мирни, стадни риби, придържат се към средните и горно слоеве на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум с засадени и плаващи растения, заедно със спокойни, със сходен размер риби.
Вода: 23-26 °С, dН 5-15 °, рН 6-7,5, богата на кислород, прозрачна. Храна: жива, заместители.
Размножаването е по двойки или групово с преобладаване на самците. Преди това самката и самците се държат 2 седмици отделно. Размножителен аквариум с дължина от 40 см за двойка, с ниво на водата 10-15 см. На дъното сепараторна мрежа, на нея дребнолистни растения. Самката хвърля средно 40-80 зърна. След хвърлянето рибите се отделят , тъй като ядат хайвера. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките плуват след 2-6 денонощия.
Стартова храна: "жива прах". Слаба аерация за разбъркване на храната. Полова зрялост след 7-11 месеца.

Разпространени са в средното течение на р.Амазонкa. Дължина до 6см. D 2/8, А 3/9, ll 24-27. Не всяка риба има мастен плавник. Гърба е маслен, страните и корема са сребристо-бели. По тялото минават 3 черни ивици: една, тясна, започва над очите и стига до основата на "С", втора, широка, от края на муцуната до началото на "С" и трета, тясна, започва пред гръдните плавници и стига до основата на "А". На "С" при основата има червени петна. При самеца между 1 и 2 ивици има слаби червени петна и щрихи, първите лъчи на "А" и края на "У2 са светло-сини. Повишаването на атмосферното налягане стимулира размножаването. В размножителния аквариум заедно с дребнолистните растения трябва да има и плаващи /ричия, пистия/. Вода: 24-27 °С, dH до 3 °, рН 6-6,8. След хвърлянето на хайвера и отделянето на рибите аквариума се затъмнява.

Характеристики


Семейство: Lebiasinidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г