Corydoras pygmaeus (Knaack, 1966)

Българско наименование:

Коридорас Пигмей

Снимка на Corydoras pygmaeus (Knaack, 1966)

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Ендемичен вид за басейна на Rio Madeira, Бразилия.

Хабитат: Малки притоци, рекички, басейни и зони в наводнени гори. Corydoras pygmaeus най-често са откривани в големи популации, криейки се в корени на дървета или други подходящи укрития.

Максимална стандартна дължина
  - 3см

Размер на аквариума: Може да отглеждате голяма група от Corydoras pygmaeus в аквариум с размер от 30 литра.

Отглеждане: Corydoras pygmaeus предпочита приглушена светлина. Изглежда много добре в силно залесени аквариуми, аранжирани с корени или парчета дърво, с плаващи растения за приглушаване на светлината.

Параметри на водата:
Температура: 22 - 26°C, pH: 6.4 - 7.4, Твърдост: 2 - 15°H

Естествен хабитат на Corydoras pygmaeus - река Рио Мадейра

Хранене: Каквато и храна да давате, тя трябва да е с подходящ размер за малката устичка на Corydoras pygmaeus. Приема и сухи храни, но трябва да е предварително раздробена. За най-добро оцветяване и състояние, рибите трябва да се хранят редовно с жива или замразена храна като дафния или артемия.

Поведение и съвместимост:
Corydoras pygmaeus са много миролюбиви рибки, но не подходящи за общ аквариум, поради много малкия си размер. В аквариум със скаларии, трихогастери или големи сомове бързо ще станат част от храната. Затова трябва да се отглеждат самостоятелно или в аквариум с други дребни риби като харациди или заедно със сладководни скариди. Подходящи са също така за отглеждане заедно с различните видове Apistogramma. Обитават средните слоеве на аквариума.
В природата тази риба живее на групи, затова е най-добре да купите поне 6, за предпочитане 10 или повече екземпляра. Тогава те се придвижват в плътна група, по уверени са и изглеждат по ефектно.

Сексуален диморфизъм: Както повечето Коридорас, по-лесно ще различите пола ако ги гледате отгоре. Женските са забележимо по-заоблени и широки от мъжките, специално когато са пълни с яйца. Често те са е малко по-големи.

Corydoras pygmaeus

Размножаване:
Corydoras pygmaeus  се размножават както повечето Коридорас, но е необходимо по-голямо внимание към малките поради малкият им размер.
Нужен ви е размножителен аквариум с размери (примерно 30х20х20см) без субстрат или субстрат от пясък или фин чакъл. Използвайте гъба с аератор, за да не бъдат засмукани малките, добавете и малко явански мъх. Температура около 24° С и pH около 6.5. За предпочитане е използване на осмозна вода и филтрирането и през торф.
Обикновено е по-добре да имате по-голям брой мъжки отколкото женски, обикновено се препоръчва 2 мъжки на една женска.  Хранене с разнообразна жива или замразена храна. Когато женската визуално е пълна с яйца, направете голяма смяна на вода (50-70%) с по-студена и увеличете аерацията и течението в аквариума. Повтаряйте това всеки ден докато рибите хвърлят хайвера.
Добре е да се има предвид, че рибите в природата хвърлят хайвер сезонно, през влажния период в техните хабитати, което за Европа отговаря на зимният период. Затова ако нямате успех с размножаването през лятото, добре е да опитате отново през зимата.
Aко рибите решат да хвърлят хайвер, те го полагат обикновено върху стъклата на аквариума, най-често там където течението е най-силно.

Възрастните ще изядат хайвера си ако имат тази възможност, затова след като хвърлят имате няколко възможности. Или махате възрастните и отглеждате малките в развъдния аквариум, или махате яйцата и отглеждате малките някъде другаде. Ако решите да махате яйцата, ще видите че те са доста яки и могат да се отделят внимателно с пръст от стъклото. Новият контейнер трябва да има същата вода като в развъдния,  както и да бъде добре аериран. Където и да решите да отглеждате яйцата, винаги е добра идея да добавите няколко капки метиленово синьо за да избегнете гъбясване. Дори и тогава някои от яйцата ще побелеят и трябва да ги отстраните, за да спрете разпространението на заразата. Някои акваристи пускат яйцата в аквариум със сладководни скариди, които изяждат спорите на гъбичките. Подходящи скариди са Ред чери и Neocaridina heteropoda. Те ще изядат заболелите яйца, но няма да увредят здравите.

Яйцата се излюпват за 3-5 дена. След като малките изразходят жълтъчните си торбички, следващите няколко дена трябва да се захранят с храна тип – инфузория, докато порастнат достатъчно големи и могат да приемат микрочервеи или Artemia nauplii. Изглежда че те са по-малко податливи на болести ако се отглеждат в аквариум с пясъчен субстрат, отколкото ако е без никакъв субстрат. 

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 20.02.2015 г; промененo на 01.03.2024 г