Corydoras paleatus  (Jenyns, 1842)

Българско наименование:

Коридорас палеатус

Снимка на Corydoras paleatus  (Jenyns, 1842)
Синоними: Pepper Cory, Callichthys paleatus (Jenyns, 1842), Corydoras maculatus (Steindachner, 1879), Corydoras marmoratus (Steindachner, 1879), Corydoras punctatus subsp. argentina (Steindachner, 1879), Silurus 7-radiatus (Larrañaga, 1923), Silurus quadricostatus (Larrañaga, 1923), Silurus septemradiatus (Larrañaga, 1923)

Етимология: Corydoras: от древногръцки korus - каска, шлем + dora - кожа, paleatus: осеян, отнася се за петната по тялото

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Corydoras paleatus са разпространени в Бразилия, Уругвай, Парагвай и Аржентина.

Хабитат: Corydoras paleatus обитава реки, притоци и неподвижни води като малки езера и блата.


типичен хабитат на Corydoras paleatus


Максимална стандартна дължина:
7см


Corydoras paleatus Albino


Размер на аквариума:
аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Corydoras paleatus имат допълнително чревно дишане и затова излизат на повърхността на водата за да вдишат атмосферен въздух. Аквариумът трябва да е с фин мек пясък, важното е да няма остри краища, в противен случай рибите, ровейки в субстрата, може да се наранят. Corydoras paleatus не обичат силно осветление, предпочитат да се крият около камъните и корените, затова в аквариума трябва да има голямо количество широколистни растения, големи камъни и корени.

Параметри на водата: температура 22 – 26°C, pH 6.0 – 7.0, твърдост до 12°H

Храна: В природата Corydoras paleatus се храни с червеи, безгръбначни, растителна материя и зоопланктон. В аквариум приемат както повечето потъващи сухи храни, така и замразени и живи като  хирономус, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Основната част от времето си Corydoras paleatus прекарва плавайки близо до дъното. Рибите са много миролюбиви и може да се отглеждат заедно с други миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са малки CharacidaeCyprinidae, Anabantidae, цихлиди джуджета и други миролюбиви сомчета.

Corydoras paleatus трябва да се отглежда гупа от поне 4-6 риби, за предпочитане повече от 10.

Сексуален диморфизъм: Женските стават по-едри, имат закръглен корем, особено през размножителния период.


мъжки и женска Corydoras paleatus


Размножаване:
Corydoras paleatus достига до полова зрялост на възраст 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 20 - 100 литра, в който се пуска двойка или група от риби като на двама мъжки да се пада една женска. Препоръчва се преди да пуснете рибите за размножаване, да отглеждате 1-2 седмици отделно мъжкия и женската, като ги храните обилно с разнообразни живи храни. Ако пускате група от риби разделяне не е необходимо, но може да се наложи да почакате за хвърлянето на хайвер по-дълго време.

В природата през размножителния период температурата на водата става доста ниска - около 17-20 градуса, затова се препоръчва размножаването на коридораси да става през зимата. Стимул за размножаване често служи изменение на условията - по-чести чести смени на вода (желателно с 2-3°С по-студена), повишаване на нивото, по-разнообразно хранене. Понякога се случва обратното - повишаването на температурата на водата с 2-3 градуса да предизвика хвърляне на хайвера. Главното е да има изменение на условията на отглеждане.

Развъдният аквариум трябва да има филтър ( може и тип-гъба) и ако се налага – нагревател. Може да включите дори 2 нагревателя с програмируем таймер, за да създадете симулация на ден/нощ – по-висока температура през деня и с 2-3°С по-ниска през нощта. Субстратът не е задължителен, въпреки че коридорасите се чувстват по-добре ако има, но пък голото дъно опростява поддържането на чистота в аквариума. За субстрат на хайвера може да сложите туфа явански мъх и някакво едролистно растение.

Параметри на водата - мека или много мека вода с твърдост под 4-6 градуса, с рН 6.2 - 7.5

Начинът на размножаване на коридорасите е своеобразен: мъжкият застава пред женската, която със уста се докосва до гениталиите му (така наречената Т-позиция) и събира в устата си семенната му течност. Тя прави „джоб” със събраните си една към друга коремни перки и полага в него няколко зърна хайвер ( 1 до 30). След това женската започва активно да търси място където за „залепи” хайвера. Това може да бъде всякаква повърхност – страничните стъкла, дъното, листа на растения или вътре в яванския мъх.

Повърхността се почиства внимателно и се намазва със семенната течност, намираща се в устата на женската, а след това на нея се полагат хайверните зърна. Една женска може да положи от 30 до 1000 доста едри хайверни зърна, с диаметър 1-2 мм. Току що положените зърна са меки, но след няколко минути се втвърдяват и могат да бъдат пренесени в друг неголям (1-3 литра) съд за последващо излюпване. За поддържане на температурата този съд може да се сложи в развъдния аквариум.

Хайверните зърна може да се събират направо с пръсти или пък с бръснарско ножче, добре е да се добави метиленово синьо.


хайвер на Corydoras paleatus

Различните видове коридораси се отнасят различно към хайвера. Някои го ядат с удоволствие, други не му обръщат никакво внимание, даже и да са много гладни. Най-вероятно това е свързано с твърдостта на зрънцата, по-меките имат по-голям шанс да бъдат изядени.

Инкубационният период е 3-6 дни, излюпват се доста едри личинки, които след още 2-3 дена започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - новоизлюпена артемия, микрочервей.

Малките са по-малко податливи на заболявания, когато в аквариума има тънък слой пясък, отколкото ако е с голо дъно.

Продължителността на живота на Corydoras paleatus е 5- 10 години.


Corydoras paleatus в аквариумЕто и споделен личен опит в Размножаване на Corydoras paleatus от нашият колега mushroom:

За размножаване използвах аквариум с обем 70 литра, нисък и широк, с камъни и корени. Субстрат речен пясък, вътрешен филтър и два филтъра с гъба - вътрешният филтър за да прави течение, а тези с гъбите за допълнителна аерация. Забелязах че коридорасчетата харесват когато има течение, защото от информация в интернет останах с впечатление, че течението щяло да ги стресира. Добавих и дребнолистно водно растение.
Аквариумът е стартиран с вода от други 2 аквариума, изтискване на филтъра на единия вътре и е оставен да цикли 2 седмици. Нагревателят е 200 вата, но беше повечето време беше изключен, само през студените дни го пускам, защото искам да поддържам температура 17-18°C, за да хвърлят хайвер.


развъдният аквариум с Corydoras paleatus - снимка mushroomCorydoras paleatus в развъдният аквариум - снимка mushroom


В аквариума пуснах 16 Corydoras paleatus, колко са мъжки и колко женски, не знам (знам за съотношението 2:1). Храня ги с артемия и някакви сухи храни (не са люспи) обилно. Сменям ~50% вода всяка вечер, някой път престояла, някой път направо от чешмата студена, понякога и смес от двете. Температурата пада от 24°C на 18-19°C. Оставам я понякога и цяла вечер да е такава, но на сутринта сомчетата изглеждат неактивни (все едно им е студено). Това се разиграва вече 2 седмици, обаче все още не хвърлят хайвер.

Вторият път една женска хвърли хайвер, когато след смяна на водата (почти всеки ден и аз съм човек) винаги включвах нагревателя, за да вдигне пак температурата на 21-22°C. Хайвера го премествам, като източвам 50% от водата, за да не ми се пречкат плаващите растения, риби и т.н. Бъркам и се опитвам да го изтържа с пръст. Не играйте силово, малко опипване трябва, но не се и притеснявайте, хайвера е сравнително стегнат.

Малките ги захраних първия път само с "настъргана" замразена артемия. Отварям торбичката и се опитвам с ножа да настържа възможно най-финно артемията. След това открих храната на гранули (и на Сера и на Тетра е една такава червена). Нея или я стривах много на ситно или задържам между пръстите, тя се мокри и стривам директно в аквата, така тя потъва директно на дъното. При всичките варианти се иска и чистене аквата на бебешоците smile


Аквариумът за малките Corydoras paleatus - снимка mushroom


Аквариумът за малките Corydoras paleatus - снимка mushroom


Аквариумът за малките е 7 литра с нагревателче и машинка за въздух с гъба, температура 24-25°C. Първоначално вода я взех на 100% от аквариума на родителите. Също така, по предписание тук от форума, капвах метиленово синьо, за да не загнива хайвера. Общо взето от 3 до 5 дни им беше нужно да се измътят мушмулите след това.


подрастващо Corydoras paleatus
- снимка mushroom

автор:
mushroom

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г