Биотоп Южноамерикански тъмни притоци

Rio Sucasari е малък приток близо до сливането на реките Rio Napo и Амазонка.

Това е интересна област, поради разнообразитето на хабитати: Rio Napo и Амазонка са големи whitewater реки, докато Sucasari е напълно blackwater приток.

Има множество временни езера, както whitewater така и blackwater. В река Sucasari има изобилие от паднали дървета. Потопеното дърво е много тъмно на цвят. В самата река няма много водни растения, но във временните езера наоколо има плаващи растения, Pistia, както и множество Echinodorus в близките блатисти места – подводно и надводно.


Итерактивна карта на главните реки в Южна Америка - кликнете върху картата

Няма каквито и да е било камъни! В тази част на Амазонка, камъните са стока за търговия, поради изключителната им рядкост. Леглото на реката е оранжево-розова глина, покрита с няколко сантиметра гниещи листа.

Rio Sucasari

Горски поток в Перу

 

Rio Sucasari


ВОДА: pH 5.5-6.5, 0-4 dH, 26-29° C

АКВАРИУМ: За субстрат използвайте фин чакъл, пясък или глина. Корените трябва да са основната декорация в аквариума. Засадете разпръснато Echinodurus, както и растения подобни на Vallisneria. Осветлението трябва да е приглушено. Филтъра трябва да създава слабо течение.

РАСТЕНИЯ: Echinodorus, Vallisneria

РИБИ:  Дискус, Скалария, Apistogramma, Тетри [Hemigrammus, Hyphessobrycon, Boehlkea, Thayeria], Corydoras, Pimelodids, Loricaridае.  Pimelodids, Severum и Loricaridае са в голямо количество, както и малки тетри в големи пасажи (Hemigrammus, Hyphessobrycon, Boehlkea, and Thayeria). Също така тук живеятApistogramma spp. и Brochis splendens върху постеля от листа.

Pimelodus pictus

 

Apistogramma panduro

 

 

Boehlkea fredcochui