Petitella georgiae  (Géry & Boutière, 1964)

Българско наименование:

Червеномуцунеста Тетра

Снимка на Petitella georgiae  (Géry & Boutière, 1964)
Синоними: False Rummy-nose

Етимология: Petitella, от френски petit - малък, ella - умалително, georgiae - на името на Georges Petit

Семейство: Characidae

Разпространение: Petitella georgiae обитава река Purus в Перу и Бразилия, както и реките Negro и Madeira в Бразилия.

Хабитат: Petitella georgiae обитава главно притоци и малки реки с прозрачна вода


река Nanay - едно от естествените местообитания на Petitella georgiae


Максимална стандартна дължина:
5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Petitella georgiae предпочита приглушено осветление и изглежда най-добре на тъмен субстрат, в аквариум силно залесен с растения и декориран с корени и камъни. Може да добавите и плаващи растения за да приглушите светлината.

Най-добре е да направите биотопен аквариум. За субстрат може да ползвате речен пясък, да добавите няколко корена. Aко не намерите подходящи, може да използвате сухи клонки от бук, на които сте махнали кората. Изсъхнали листа по дъното ще допълнят натуралния вид на аквариума. Оставете листата и корените да оцветят водата като чай, като на няколко седмици подменяте старите листа, така че да не изгниват напълно във водата. Може да добавите малка мрежичка с торф във филтъра за симулиране на тъмни води.

Параметри на водата: температура 22-26°C, pH 5.5-7.0, в алкална вода изглежда бледо, твърдост 1-12°H

Храна: Petitella georgiae има малка уста, затова трябва да и се дава подходяща по размер храна. За да изглежда най-ярко и в добра форма трябва да се храни редовно с замразени или живи храни, като артемия и дафния. Яде също и сухи храни.

Поведение и съвместимост:  Petitella georgiae е много миролюбив вид и не се чувства добре с много буйни и едри риби. Най-добре е да се отглежда с други южноамерикански видове Hemigrammus или Hyphessobrycon, Apistogramma, Corydoras и малки Loricariidae. В общ аквариум може да се комбинира с малки расбори, барбуси, Anabantoidae и западноафрикански цихлиди като Pelvicachromis.  Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Petitella georgiae се размножава както и останалите видове от рода. Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.

Забележка:

Много акваристи не успяват да различат Petitella georgiae от другите две с подобно оцветяване риби Hemigrammus rhodostomus и Hemigrammus bleheri. По долу са показани основните разлики между тези три вида:
Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г