Hemigrammus hyanuary  (Durbin, 1918)

Българско наименование:

Костело. Зелен неон.

Снимка на Hemigrammus hyanuary  (Durbin, 1918)
Синоними: January Tetra

Етимология: Hemigrammus: от гръцки hemi - полу + gramma = буква, сигнал

Семейство: Characidae

Разпространение: Hemigrammus hyanuary са разпространени в басейна на река Амазонка в Перу и Бразилия. Видът е открит в езерото Hyanuary, близо до град Manaus, Бразилия.

Хабитат: Hemigrammus hyanuary обитава бавно подвижни реки, притоци и временни езера.


типичен хабитат на Hemigrammus hyanuary


Максимална стандартна дължина:
4cm

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Най-добре е да направите биотопен аквариум. За субстрат може да ползвате речен пясък, да добавите няколко корена. Aко не намерите подходящи, може да използвате сухи клонки от бук, на които сте махнали кората. Изсъхнали листа по дъното ще допълнят натуралния вид на аквариумa. Оставете листата и корените да оцветят водата като чай, като на няколко седмици подменяте старите листа, така че да не изгниват напълно във водата. Може да добавите малка мрежичка с торф във филтъра за симулиране на тъмни води. Използвайте слабо осветление.

Може да отглеждате Hemigrammus hyanuary и в аквариум, гъсто засаден с растения.

Параметри на водата: температура 22-28°C, pH 6.0-7.0. В алкална вода изглежда бледо. Твърдост 2-15°H

Храна: В природата Hemigrammus hyanuary се храни с малки безгръбначни. В аквариум приема сухи храни, както и замразени и живи хирономус, дафния, артемия.

Поведение и съвместимост: Hemigrammus hyanuary е много миролюбив вид, не трябва да се отглежда с буйни и едри риби. Най-добре е да се отглежда с други видове Hemigrammus от Южна Амеррика, с Apistogramma, Corydoras и малки Loricariidae. В общ аквариум може да се гледа с малки расбори, барбуси, Anabantidae и западноафрикански цихлиди джуджета като Pelvicachromis.

Трябва да отглеждате група от 10 риби и повече, тогава изглежда и по-ефектно.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-дребни и забележимо по-слаби от женските. Мъжките имат също кука на аналната перка, с която се закачат за женската.

Размножаване: Hemigrammus hyanuary се размножава както и другите от рода.

Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Hemigrammus hyanuary в аквариум

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г