Hyphessobrycon erythrostigma  (Fowler, 1943)

Българско наименование:

Рубростигма. Червенопетниста тетра.

Снимка на Hyphessobrycon erythrostigma  (Fowler, 1943)
Синоними: Bleeding Heart Tetra, Hemigrammus erythrostigma (Fowler, 1943), Hyphessobrycon rubrostigma (Hoedeman, 1956)

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, erythrostigma - от древногръцки eruthros, червен и stigma - петно

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon erythrostigma е разпространена в басейна на река Амазонка в Бразилия, Перу и Колумбия

Хабитат: Hyphessobrycon erythrostigma обитава предимно бавни притоци, разклонения и горски езера, на места с множество корени, паднали клони, надвиснала крайречна растителност или водни растения.

Водата обикновено има незначително съдържание на разтворени минерали и е оцветена в кафяво поради постепенното освобождаване на танини и органични киселини от разлагащия се растителен материал.


река Tefe - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon erythrostigma


Живее заедно с риби като Hyphessobrycon bentosi, Hemigrammus bellottii, Paracheirodon, Nannostomus eques, Nannostomus unifasciatus, Nannostomus trifasciatus, Carnegiella strigata, Carnegiella marthae, Bunocephalus и Otocinclus.

Максимална стандартна дължина: 55 – 60 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30см, 100 литра е достатъчен за малка група риби

Условия за отглеждане: Изборът на декорация не е особено важен, въпреки че Hyphessobrycon erythrostigma показва по-добре красотата си в аквариум с растения и тъмен субстрат.

Ако искате да направите биотопен аквариум, използвайте пясъчен субстрат, корени, парчета дърво, разположени така, че да има множество сенчести места. В допълнение може да сложите сухи листа на дъното, където ще растат колонии от полезни бактерии и ще отделят танини, симулирайки природните условия. Може да ги оставите напълно да се разложат или пък да ги сменяте на няколко седмици.

Hyphessobrycon erythrostigma предпочита да има приглушено осветление и плаващи растения по повърхността на водата. Чувствителни са към параметрите на водата и не трябва да се пускат в нов, неустановен аквариум.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Hyphessobrycon erythrostigma са всеядни и в природата се хранят с малки безгръбначни, водорасли, паднали плодове.

В аквариум яде всякакви храни, но за да бъде в най-добра форма и оцветяване е желателно редовно да получава замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и висококачествени сухи пелети и гранули, съдържащи растителни добавки. Ще яде също и парчета пресни плодове, но не трябва да ги оставяте повече от няколко часа във водата.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon erythrostigma по принцип са миролюбиви и могат да се гледат в общ аквариум, но възрастните мъжки са много териториални, което може да доведе до проблеми с подобни по форма риби. Трябва да се отглеждат минимум 8-10 риби, тогава не закачат другите риби и изглеждат по-естествено и ярко.

Не трябва да се отглеждат със срамежливи, бавноподвижни и такива с дълги перки риби като много живородки, цихлиди и Anabantoidae.  Добри съквартиранти са сомовете от родовете Callichthyidae , Loricariidae и Doradidae.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите мъжки са забележимо по-ярко оцветени, с по-слабо тяло и остават по-дребни от женските.

Размножаване: Когато са гледани добре, Hyphessobrycon erythrostigma хвърлят често хайвер в аквариум и е напълно възможно да видите малки, без да сте правили нещо за това.
Ако искате да получите по-голям брой малки ви трябва развъден аквариум с обем 20-30 литра, с прост механичен филтър и аерация, която да осигури движение на водата.
Параметри на водата - леко кисела, мека, с температура 23–25°C.
Аквариума трябва да е слабо осветен и на дъното му да има мрежа, така че през нея да преминава хайвера, но да не може да бъде изяден от възрастните риби. Добавете някой от мъховете Taxiphyllum или пък изкуствена прежда.

В акварима се пуска двойка или група риби, състояща се от 1-2 мъжки и няколко женски. Хвърлянето на хайвер става обикновено рано сутрин, като продължава 2-4 часа. Женската прикрепя хайвера на растенията, а мъжкия го опложда. Женската може да хвърли до 2000 хайверни зърна. След края на размножаването, възрастните риби се връщат обратно в общия аквариум.

Малките се появяват след 24–36 часа, а на 4-тия ден започват да плуват и да търсят храна.
Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.


Hyphessobrycon erythrostigma в аквариум


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г