Pristella maxillaris  (Ulrey, 1894)

Българско наименование:

Пристела Ридли

Снимка на Pristella maxillaris  (Ulrey, 1894)
Синоними:  X-ray Tetra

Етимология: Pristella: от гръцки pristis = трион, умалително, maxillaris от māla - поток и āla - крило

Семейство: Characidae

Разпространение: Pristella maxillaris са разпространени в крайбрежните водоеми на Венецуела, Гвиана, Суринам, Френска Гвиана и северна Бразилия.

Хабитат: По време на сухия сезон Pristella maxillaris обитава притоците и потоците с чиста прозрачна вода. Когато дойде дъждът се мести в наводнените зони на саваната, където се размножава в подводната растителност.


река Mazaruni - едно от естествените местообитанния на Pristella maxillaris


Максимална стандартна дължина:
40 – 45 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 30см, 50 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Pristella maxillaris изглежда изключително ефектно в гъсто засаден авкариум с растения и доста бледо в по-празен аквариум. Ако искате да я видите в цялата и красота направете биотопен аквариум. За субстрат използвайте речен пясък, с няколко корена, парчета дърво. Добавете и сухи листа от бук или дъб. Оставете корените и листата да оцветят водата като слаб чай, като сменяте листата на няколко седмици, така че да не изгният във водата. Добавете и малка мрежичка с торф във филтъра, за да наподобите тъмните води в естесвения и хабитат. Осветлението трябва да е слабо, приглушено.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 6.0 - 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Pristella maxillaris е микрохищник и в природата се храни с малки безгръбначни. В аквариум не е капризна и приема сухи пелети или гранули, замразена или жива храна като дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Pristella maxillaris е много миролюбив вид и не се чувства добре с много буйни или по-едри риби. Най-добре е да се отглежда с подобни по размер риби като харациди, Gasteropelecidae, Lebiasinidae, дребни Callichthyidae или Loricariidae.

В по-общ аквариум може да се гледа заедно с малки расбори, барбуси, живородки, боции, Anabantoidae и западно африкански цихлиди като Pelvicachromis.

Винаги отглеждайте група от поне 6 - 10 риби, така рибите изглеждат и се чувстват най-добре.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени и малко по-едри от мъжките.


мъжки и женска Pristella maxillaris


Размножаване:
За размножаване на Pristella maxillaris е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра. Трябва да е много слабо осветен, с дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да си хвърлят хайвера.

Можете също да покриете дъното с пластмасова мрежа с отвори достатъчно големи да преминава хайвера, но родителите да не могат да го достигнат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Аквариум с Pristella maxillaris


Източници:

aquariumsource.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г