Inpaichthys kerri (Géry & Junk, 1977)

Българско наименование:

Инпаихтис Кери

Снимка на Inpaichthys kerri (Géry & Junk, 1977)
Синоними: Purple Emperor Tetra

Етимология: Inpaichthys kerri на името на бразилска институция за индианските племена

Семейство: Characidae

Разпространение: Inpaichthys kerri са разпространени в река Aripuanã и басейна на река Madeira в Бразилия

Хабитат: Inpaichthys kerri основно обитава гористите зони, в мътни притоци на основните речни канали. Водата в тези биотопи често е оцветена кафяво от танини и други химикали, изпускани от разлагащите се органични материали, затова е и много кисела.


типичен хабитат на Inpaichthys kerri


Максимална стандартна дължина:
35мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: За биотопен аквариум ви трябва само речен пясък, няколко корена, клонки. Добавете на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят. В естественият му хабитат няма водни растения. Може да добавите във филтъра торф, който ще оцветява водата в светлокафяво. Осветлението трябва да е слабо.

Разбира се, може да направите и аквариум с растения.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 5.5-7.0. Не се чувства добре в алкална вода. Твърдост 1-12°H

Храна: Inpaichthys kerri няма специални изисквания. Приема повечето готови храни, но предпочита редовното хранене с замразени и живи храни като артемия, дафния. Разнообразното хранене води до по-ярко оцветяване.

Поведение и съвместимост: Inpaichthys kerri е миролюбив вид. Добри съквартиранти са дребни тетри, Apistogramma, данио, расбори, както и миролюбивите обитатели на дъното като Corydoras или дребни Loricariidae. Не трябва да се гледа с едри риби, като скалариите, които ще гледат на тях като на храна. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Женските са по-бледо оцветени и с по-едро тяло от мъжките. Те имат също предимно червена мастна перка, докато тази при мъжките е синя.


мъжки Inpaichthys kerri

Размножаване:
Размножаването на Inpaichthys kerri не е трудно, но ще ви е необходим развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Температурата в развъдния аквариум трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в общия, pH трябва да е по-малко или равно на 7.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Inpaichthys kerri  в аквариум

Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г