Hyphessobrycon eques  (Steindachner, 1882)

Българско наименование:

Кървава тетра

Снимка на Hyphessobrycon eques  (Steindachner, 1882)
Синоними: Serpae Tetra, Chirodon eques (Steindachner, 1882), Cheirodon eques (Steindachner, 1882), Tetragonopterus callistus (Boulenger, 1900), Hyphessobrycon callistus (Boulenger, 1900), Hemigrammus melasopterus (Eigenmann & Kennedy, 1903), Hyphessobrycon serpae (Durbin, 1908)

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, eques - oт латински eques, означаващо ездач

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon eques е много широко разпространен в Бразилия, Перу, Боливия, плюс в река Paraguay в Бразилия, Парагвай и Аржентина.  Дивите популации се различават по оцветяване, в зависимост от местообитанието.

Хабитат: Hyphessobrycon eques обитава най-често спокойни и бавноподвижни притоци и тъмни води, включително временни малки езера, придържат се към крайбрежната растителност и потопените корени на дърветата.


река Pixaim - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon equesHyphessobrycon eques в естественото си местообитание


Максимална стандартна дължина:
30 – 40мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра е достатъчен за малка група риби

Условия за отглеждане:  Изборът на декорация не е особено важен, въпреки че Hyphessobrycon eques показва по-добре красотата си в аквариум с растения и тъмен субстрат.

Ако искате да направите биотопен аквариум, използвайте пясъчен субстрат, корени, парчета дърво, разположени така че да има множество сенчести места.  В допълнение може да сложите сухи листа на дъното, където ще растат колонии от полезни бактерии и ще отделят танини, симулирайки природните условия. Може да ги оставите напълно да се разложат или пък да ги сменяте на няколко седмици.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Hyphessobrycon eques са всеядни и в природата се хранят с малки безгръбначни, водорасли, паднали плодове.

В аквариум яде всякакви храни, но за да бъде в най-добра форма и оцветяване е желателно редовно да получава замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и висококачествени сухи пелети и гранули, съдържащи растителни добавки.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon eques e известен с агресивното си поведение, с това че хапе другите риби по перките, но това най-често става ако гледате само малък брой риби или пък пространството в аквариума е недостатъчно.

Формира строги йерархии и мъжките непрекъснато се бият помежду си, като се стараят да спечелят вниманието на женските и да се издигнат в йерархията в групата.

Трябва да се отглеждат минимум 8-10 риби, тогава не закачат другите риби и изглеждат по-естествено и ярко. Въпреки това, Hyphessobrycon eques са буйни риби и не трябва да се отглеждат със срамежливи, бавноподвижни и такива с дълги перки риби като много живородки, цихлиди и Anabantoidae.

Добри съквартиранти са сомовете от родовете Callichthyidae , Loricariidae и Doradidae. Ако не държите на биотопа, може да ги гледате заедно с  Melanotaeniidae и Cyprinidae.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите мъжки са забележимо по-ярко оцветени, с по-слабо тяло и остават по-дребни от женските.

Размножаване: Когато са гледани добре, Hyphessobrycon eques хвърлят често хайвер в аквариум и е напълно възможно да видите малки, без да сте правили нещо за това.
Ако искате да получите по-голям брой малки ви трябва развъден аквариум с обем 20-30 литра, с прост механичен филтър и аерация, която да осигури движение на водата.
Параметри на водата - леко кисела, мека, с температура 23–25°C.
Аквариума трябва да е слабо осветен и на дъното му да има мрежа, така че през нея да преминава хайвера, но да не може да бъде изяден от възрастните риби. Добавете някой от мъховете Taxiphyllum или пък изкуствена прежда.

В акварима се пуска двойка или група риби, състояща се от 1-2 мъжки и няколко женски. Хвърлянето на хайвер става обикновено рано сутрин, като продължава 2-4 часа. Женската прикрепя хайвера на растенията, а мъжкия го опложда. Женската може да хвърли до 2000 хайверни зърна. След края на размножаването, възрастните риби се връщат обратно в общия аквариум.

Малките се появяват след 24–36 часа, а на 4-тия ден започват да плуват и да търсят храна.
Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.


Hyphessobrycon eques в аквариум

Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.12.2023 г