Hyphessobrycon minor  (Durbin, 1909)

Българско наименование:

Минор

Снимка на Hyphessobrycon minor  (Durbin, 1909)
Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, minor - от латински, малък

Семейство:  Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon minor са разпространени във водоемите от река Гаяна до река Парагвай в Бразилия

Хабитат: Hyphessobrycon minor обитават стоящи и бавноподвижни води, също така и временни горски водоеми.


река Cuyuni - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon minor


Максимална стандартна дължина:
30 – 35 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hyphessobrycon minor обича много гъстата растителност. За оформление се препоръчва пясъчен субстрат, с укрития от корени и парчета дърво. Растенията се засаждат на групи, като се оставя достатъчно място за плуване. Може да добавите и плаващи растения, за да затъмните части от аквариума.

За да наподобите условията в естествения му биотоп се използва филтър с торф, който оцветява водата в светлокафяво. Същият ефект може да постигнете като сложите на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят.

Обслужването на аквариума се свежда до седмична подмяна на 15 – 20% от обема на водата със свежа, както и почистване на дъното от органичните отпадъци.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Hyphessobrycon minor се храни в природата с водни безгръбначни, паднали плодове, насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за най-добро оцветяване и форма трябва да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни съдържащи растителни добавки или водорасли.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon minor са миролюбиви и могат да се отглеждат в общ аквариум. Най-добре е да се отглеждат с подобни по размер харациди, клинокорeмни, лебесиновидребни калихтиди или лорикарии.

Трябва да се отглежда група от поне 8 - 10 риби, така ще изглеждат най-естествено и ще са най-ярко оцветени.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по ярки от женските, при тях гръбният плавник е изцяло черен, при женските долната част на плавника е почти безцветна. Освен това женските са по-едри и закръглени.


мъжки Hyphessobrycon minorженска Hyphessobrycon minor


Размножаване: Hyphessobrycon minor стават половозрели на възраст 8 - 10 месеца. За размножаването им ще ви е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра, оформлението му е без значение. За да защитите бъдещото потомство, сложете на дъното сепараторна мрежа или топчета с диаметър 1см, добавете дребнолистни растения и мъхове.

Развъдният аквариум се запълва с вода от основния, необходим ви е обикновен филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, рибите предпочитат приглушена светлина.
Допълнителен стимул за размножаване е ежедневното хранене с голямо количество белтъчна храна - тубифекс, дафния, артемия. След известно време женските видимо се закръглят - пълнят се с хайвер.

Женската и най-добре оцветеният мъжки се слагат в развъдния аквартиум. След хвърлянето на хайвера родителите се отделят.

Малките се излюпват след 24 – 36 часа, след 3 – 4 дена започват свободно да плуват и да се хранят.

Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.

Източници:
bestaquatics.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г