Anablepsoides beniensis  (Myers, 1927)

Българско наименование:

Син Ривулус.

Снимка на Anablepsoides beniensis  (Myers, 1927)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в Централна и Южна Америка до Уругвай и до източните части на Андите, а също и в Куба и някои от Антилските острови. Обитават водоемите на равнините, някои видове проникват високо в горите.
Тялото е изтеглено, доста ниско, отстрани съвсем малко сплескано, с изключение на опашката. "D" е отнесен към опашката, "С" е заоблен.
Рибите са скачащи, придържат се към горните и средни слоеве на водата, самците може да са агресивни един към друг.
За предпочитане е отглеждането с други "кили" риби, аквариум покрит отгоре, с засадени и плаващи растения.
Вода: 22-25 °С, dН 4-12 ° , рН 6-7. Храна: жива.
За размножаване се слагат 1 самец и 2-4 самки. Преди това самките и самеца се държат отделно 2 седмици. Развъден аквариум с дребнолистни и плаващи растения.
Вода: температура с 2-3 °С повече от при отглеждането /24-28 °С/, dН 2-6 °, рН 6-6,5. Хвърлянето на хайвера продължава няколко дни. Хайвера се пренася в инкубатор или след седмица се отделят рибите. Инкубационен период 8-14 денонощия. Излюпването на личинките се стимулира с доливане на мека, свежа вода. Стартова храна: "жива прах". Малките се сортират по размер-канибализъм.

Разпространени са в Боливия и Перу. Дължина до 6,5 см. D 7-8, А 12-13, ll 34-36. Самеца е зелено-син до син, с червени петънца и точки по тялото, които може да се сливат и да образуват мраморен рисунък. Нечифтните плавници са сини до зеленикави с кафяво-червени точки и щрихи. На горната част при основата на "C" има слабо тъмно петно. Самката е оцветена по същия начин, петното на "С" е по-ясно. Самците, с изключение на размножителния период, когато образуват територия между растенията, се отнасят един към друг миролюбиво.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г