Hyphessobrycon herbertaxelrodi  (Géry, 1961)

Българско наименование:

Черен неон

Снимка на Hyphessobrycon herbertaxelrodi  (Géry, 1961)
Синоними: Black Neon Tetra

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, herbertaxelrodi: на името на Dr. Herbert R. Axelrod

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon herbertaxelrodi е широко разпространен в горното течение на река Paraguai в Бразилия.

Хабитат: Hyphessobrycon herbertaxelrodi обитава малки притоци, големи реки, временни сезонно наводнени водоеми. Притоците са често няколко метра широки, с чиста, светлокафява вода и гъста растителност. На места има растения от родовете Eleocharis, Echinodorus и Eichhornia.
Живее заедно с риби като Astyanax assuncionensis, Creagrutus meridionalis, Knodus chapadae, Moenkhausia dichroura, Serrapinnus calliurus, Odontostilbe pequira, Pyrrhulina australis, Characidium aff. zebra, Leporinus friderici, Hoplias malabaricus, Farlowella paraguayensis, Rineloricaria cacerensis, Otocinclus, Corydoras aeneus, Aequidens plagiozonatus, Crenicichla lepidota, Gymnotus inaequilabiatus, Rivulus picturatus и Synbranchus marmoratus.


река Coxim - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon herbertaxelrodi


Максимална стандартна дължина:
30 – 35 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hyphessobrycon herbertaxelrodi изглежда най-добре в аквариум с пясъчен субстрат, корени и парчета дърво, но също и в силнозалесен с растения аквариум. Добавянето на сухи листа ще засили натуралният ефект на аквариумa и ще осигури ръст на колонии от микроби, които ще бъдат допълнителен източник на храна за възрастните и малките.

Параметри на водата: температура 22 - 28°С, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Hyphessobrycon herbertaxelrodi се храни в природата с водни безгръбначни, паднали плодове, насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за най-добро оцветяване и форма трябва да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни съдържащи растителни добавки или водорасли.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon herbertaxelrodi са по-принцип миролюбиви и могат да се отглеждат в общ аквариум. Най-добре е да се отглеждат с подобни по размер харациди, клинокорeмни, лебесиновидребни калихтиди или лорикарии.

Трябва да се отглежда група от поне 8 - 10 риби, така ще изглеждат най-естествено и ще са най-ярко оцветени.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-интензивно оцветени от женските, по-дребни и не толкова закръглени.


мъжки и женска Hyphessobrycon herbertaxelrodi


Размножаване:
Hyphessobrycon herbertaxelrodi стават половозрели на възраст 8 - 12 месеца. За размножаването им ще ви е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра, оформлението му е без значение. За да защитите бъдещото потомство, сложете на дъното сепараторна мрежа или топчета с диаметър 1см, добавете дребнолистни растения и мъхове.

Развъдният аквариум се запълва с вода от основния, необходим ви е обикновен филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, рибите предпочитат приглушена светлина.
Допълнителен стимул за размножаване е ежедневното хранене с голямо количество белтъчна храна - тубифекс, дафния, артемия. След известно време женските видимо се закръглят - пълнят се с хайвер.

Женската и най-добре оцветеният мъжки се слагат в развъдния аквартиум. След хвърлянето на хайвера родителите се отделят.

Малките се излюпват след 24 – 36 часа, след 3 – 4 дена започват свободно да плуват и да се хранят.

Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.


Hyphessobrycon herbertaxelrodi  в аквариум


Източници:

www.seriouslyfish.com/

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г