Hemigrammus ocellifer  (Steindachner, 1882)

Българско наименование:

Фенерче

Снимка на Hemigrammus ocellifer  (Steindachner, 1882)
Синоними: Head-and-tail light Tetra

Етимология: Hemigrammus: от гръцки hemi - полу + gramma = буква, сигнал

Семейство: Characidae

Разпространение: Hemigrammus ocellifer са широко разпространени в Гвиана, Френска Гвиана, Перу и Бразилия.

Хабитат: Hemigrammus ocellifer обитава бавно подвижни реки, притоци и временни езера.


река Jaci-Paraná - едно от естествените местообитания на Hemigrammus ocellifer


Максимална стандартна дължина:
4.5cm

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hemigrammus ocellifer се адаптра към условията и ще живее в повечето типове аквариуми, но най-добре се чувства в силно залесен аквариум. Това е малко странно, защото растения не присъстват в естествения му хабитат. Ако предпочитате биотопен аквариум, тогава е нужен пясъчен субстрат, няколко корена и парчета дърво, както и сухи листа по дъното ( листата от дъб и бук са безопасни за аквариума, когато изсъхнат ). За предпочитане е не много силно осветление.


Hemigrammus ocellifer в естественото му местообитание


Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 5.5-7.5, за предпочитане под 7. Твърдост 5-20°H. Рибите ще изглеждат най-добре в мека вода.

Храна: Hemigrammus ocellifer са всеядни, приемат сухи храни, както и замразени и живи хирономус, дафния, артемия.

Поведение и съвместимост: Hemigrammus ocellifer е една от най-подходящите тетри за общ аквариум. Рибите са активни, цветни и миролюбиви. Добри съквартиранти са повечето живородки, данио, расбори, както и миролюбивите обитатели на дъното като Corydoras или дребни Loricariidae. Може да се отглежда и с повечето трихогастери и aпистограми. Не трябва да се гледа с едри риби, като скалариите, които ще гледат на тях като на храна.

В биотопен аквариум може да се комбинира с други видове Hemigrammus или Hyphessobrycon, Apistogramma или западноафрикански цихлиди джуджета като Pelvicachromis.

Винаги отглеждайте група от поне 10 риби, тогава изглеждат най-ефектно и се чувстват най-добре.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Hemigrammus ocellifer се размножава сравнително лесно.

Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Hemigrammus ocellifer в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г