Hemigrammus pulcher  (Ladiges, 1938)

Българско наименование:

Пулхер

Снимка на Hemigrammus pulcher  (Ladiges, 1938)
Синоними: Pretty Tetra

Етимология: Hemigrammus: от гръцки hemi - полу + gramma = буква, сигнал

Семейство: Characidae

Разпространение: Hemigrammus pulcher e ендемичен вид за горния басейн на река Амазонка в Перу.

Хабитат: Hemigrammus pulcher обитава бавноподвижните притоци на главните речни канали, обикновено в частта им в гората.


река Nanay - едно от естествените местообитания на Hemigrammus pulcher


Максимална стандартна дължина:
4.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hemigrammus pulcher изглежда изключително ефектно в силно залесен аквариум, в такива без много растения изглежда по-бледо.

Най-добре е да направите биотопен аквариум. За субстрат може да ползвате речен пясък, да добавите няколко корена. Aко не намерите подходящи, може да използвате сухи клонки от бук, на които сте махнали кората. Изсъхнали листа по дъното ще допълнят натуралния вид на аквариума. Оставете листата и корените да оцветят водата като чай, като на няколко седмици подменяте старите листа, така че да не изгниват напълно във водата. Може да добавите малка мрежичка с торф във филтъра за симулиране на тъмни води. Използвайте слабо осветление.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 5.5-7.0, твърдост 1-12°H

Храна: Hemigrammus pulcher яде всичко което му дадете. За да бъде в най-добра форма и оцветяване е нужно редовно хранене с дребни живи и замразени храни като хирономус, дафния, артемия.

Поведение и съвместимост: Hemigrammus pulcher са едни от най-подходящите тетри за общ аквариум. Рибите са активни, цветни и миролюбиви. Добри съквартиранти са повечето живородки, данио, расбори, както и миролюбивите обитатели на дъното като Corydoras или дребни Loricariidae. Може да се отглежда и с повечето трихогастери и aпистограми. Не трябва да се гледа с едри риби, като скалариите, които ще гледат на тях като на храна. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

В биотопен аквариум може да се комбинира с други видове Hemigrammus или Hyphessobrycon, Apistogramma или западноафрикански цихлиди джуджета като Pelvicachromis.

Винаги отглеждайте група от поне 10 риби, тогава изглеждат най-ефектно и се чувстват най-добре.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките. При подходяща светлина плавателния мехур на мъжкия се вижда напълно, при женската частично.

Размножаване: Hemigrammus pulcher се размножава сравнително лесно. Рибите са половозрели на възраст от 6-10 месеца.

Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Hemigrammus pulcher в аквариум

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г