Hyphessobrycon griemi  (Hoedeman, 1957)

Българско наименование:

Огледална тера

Снимка на Hyphessobrycon griemi  (Hoedeman, 1957)
Синоними: Goldspotted tetra

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, griemi - на името на Karl Griem

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon griemi са разпространени в Бразилия

Хабитат: Hyphessobrycon griemi предпочитат стоящи и бавноподвижни води, най-често водоеми в гората


река Ipiranga - едно от естетсените местообитания на Hyphessobrycon griemi


Максимална стандартна дължина:
4 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 40см, 100 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hyphessobrycon griemi може да се отглежда в средни по обем аквариуми, с засадени и плаващи растения, създаващи сенчести зони, но трябва да има и достатъчно място за плуване. Субстрата трябва да е за предпочитане тъмен, осветлението слабо разсеяно.

За да наподобите условията в естествения му биотоп се използва филтър с торф, който оцветява водата в светлокафяво. Същият ефект може да постигнете като сложите на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят.

Обслужването на аквариума се свежда до седмична подмяна на 15 – 20% от обема на водата със свежа, както и почистване на дъното от органичните отпадъци.

Параметри на водата: температура 22 - 26°С, рН 6.0-7.0, твърдост 60- 136 ppm

Храна: Hyphessobrycon griemi се храни в природата с водни безгръбначни, паднали плодове, насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за най-добро оцветяване и форма трябва да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни съдържащи растителни добавки или водорасли.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon griemi са по-принцип миролюбиви и могат да се отглеждат в общ аквариум. Най-добре е да се отглеждат с подобни по размер харациди, клинокорeмни, лебесиновидребни калихтиди или лорикарии.

Трябва да се отглежда група от поне 8 - 10 риби, така ще изглеждат най-естествено и ще са най-ярко оцветени.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-интензивно оцветени от женските, по-дребни и не толкова закръглени. По краят на аналния плавник на мъжкия минава сребристо-бяла ивица, при женската само края на плавника е бял.

Размножаване: Hyphessobrycon griemi стават половозрели на възраст 8 - 12 месеца. За размножаването им ще ви е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра, оформлението му е без значение. За да защитите бъдещото потомство, сложете на дъното сепараторна мрежа или топчета с диаметър 1см, добавете дребнолистни растения и мъхове.

Развъдният аквариум се запълва с вода от основния, необходим ви е обикновен филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, рибите предпочитат приглушена светлина.
Допълнителен стимул за размножаване е ежедневното хранене с голямо количество белтъчна храна - тубифекс, дафния, артемия. След известно време женските видимо се закръглят - пълнят се с хайвер.

Женската и най-добре оцветеният мъжки се слагат в развъдния аквартиум. След хвърлянето на хайвера родителите се отделят.

Малките се излюпват след 24 – 36 часа, след 3 – 4 дена започват свободно да плуват и да се хранят.

Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.


Hyphessobrycon griemi  в аквариум

Източници:

aquastatus.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.06.2024 г