Nematobrycon palmeri  (Eigenmann, 1911)

Българско наименование:

Кралска тетра

Снимка на Nematobrycon palmeri  (Eigenmann, 1911)
Синоними: Emperor Tetra

Етимология: Nematobrycon: от гръцки nemas = нишка + bryko = бездна

Семейство: Characidae

Разпространение: Nematobrycon palmeri e ендемичен за басейна на река Atrato в Колумбия.

Хабитат: Nematobrycon palmeri обитава бавно подвижните секции на реките, малки притоци и тъмни води. Живее заедно с риби като Priapichthys nigroventralis, Priapichthys chocoensis, Cichlasoma atromaculatum, Andinoacara latifrons, Andinoacara biseriatus, Geophagus pellegrini, Lebiasina chocoensis.


река Atrato  - естествено местообитание на Nematobrycon palmeri


Максимална стандартна дължина:
35 – 42 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: За отглеждане на Nematobrycon palmeri е необходим тъмен субстрат, корени и гъста растителност. Трябва да има и достатъчно място за плуване. За създаване на приглушено и разсеяно осветление се използват плаващи растения. Аквариумът трябва да е с капак, защото рибите скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: В природата Nematobrycon palmeri е микрохищник и се храни с малки насекоми, червеи, безгръбначни и друг зоопланктон. В аквариум приема сухи храни с подходящ размер, както и замразени и живи храни като дафния, артемия, хирономус, които допринасят за доброто му оцветяване и форма.

Поведение и съвместимост: Nematobrycon palmeri е една от най-добрите тетри за общ аквариум. Те са подвижни, миролюбиви и с цветовете си са красив контраст на останалите риби. Добри съквартиранти са живородки, данио, расбора, както и обитателите на дъното като Corydoras или дребни Loricariidae. Не трябва да се гледа с едри риби, като скалариите, които ще гледат на тях като на храна. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по-цветни и развиват издължени гръбна, коремни и анална перки. Мъжките имат също така син ирис, при женските е зелен.мъжки Nematobrycon palmeri
женска Nematobrycon palmeriРазмножаване:
Размножаването на Nematobrycon palmeri не е трудно, но ще ви е необходим развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Температурата в развъдния аквариум трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в общия, pH трябва да е по-малко или равно на 7.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Аквариум с Nematobrycon palmeri


Източници:

www.seriouslyfish.com
aquamir63.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г