Hyphessobrycon bifasciatus (Ellis, 1911)

Българско наименование:

Жълта тетра

Снимка на Hyphessobrycon bifasciatus  (Ellis, 1911)
Синоними: Yellow Tetra

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, bifasciatus - от латинското bis, означаващо двоен и fasciatus, означаващо с ленти

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon bifasciatus е разпространен в крайбрежните речни системи на Бразилия, както и в части от басейна на река Paraná

Хабитат: Обитава езера, потоци и временно наводнени водоеми, обикновено в тропическите гори


река Atibaia - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon bifasciatus


Максимална стандартна дължина:
40 – 45 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 50 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: За отглеждане на Hyphessobrycon bifasciatus е достатъчен аквариум с обем 50 литра. За оформление се препоръчва пясъчен субстрат, с укрития от корени и парчета дърво. Растенията се засаждат на групи, като се оставя достатъчно място за плуване. Може да добавите и плаващи растения, за да затъмните части от аквариума.

За да наподобите условията в естествения му биотоп се използва филтър с торф, който оцветява водата в светлокафяво. Същият ефект може да постигнете като сложите на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума  се сменят.

Обслужването на аквариума се свежда до седмична подмяна на 15 – 20% от обема на водата със свежа, както и почистване на дъното от органичните отпадъци.

Параметри на водата: температура 20 – 25 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Hyphessobrycon bifasciatus се храни в природата с водни безгръбначни, паднали плодове, насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за най-добро оцветяване и форма трябва да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни съдържащи растителни добавки или водорасли.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon bifasciatus са по-принцип миролюбиви и могат да се отглеждат в общ аквариум. Най-добре е да се отглеждат с подобни по размер харациди, клинокорeмни, лебесиновидребни калихтиди или лорикарии.

Трябва да се отглежда група от поне 8 - 10 риби, така ще изглеждат най-естествено и ще са най-ярко оцветени.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-интензивно оцветени от женските, по-дребни и не толкова закръглени.


мъжки Hyphessobrycon bifasciatus


Размножаване:
Hyphessobrycon bifasciatus хвърлят често хайвер в аквариум и е напълно възможно да видите малки, без да сте правили нещо за това.

Ако искате да получите по-голям брой малки ви трябва развъден аквариум с обем 20-30 литра, оформлението му е без значение. За да защитите бъдещото потомство, сложете на дъното сепараторна мрежа или топчета с диаметър 1см, добавете дребнолистни растения и мъхове.

Развъдният аквариум се запълва с вода от основния, необходим ви е обикновен филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, рибите предпочитат приглушена светлина.
Допълнителен стимул за размножаване е ежедневното хранене с голямо количество белтъчна храна - тубифекс, дафния, артемия. След известно време женските видимо се закръглят - пълнят се с хайвер.

Женската и най-добре оцветеният мъжки се слагат в развъдния аквартиум. След хвърлянето на хайвера родителите се отделят.

Малките се излюпват след 24 – 36 часа, след 3 – 4 дена започват свободно да плуват и да се хранят.

Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.


Hyphessobrycon bifasciatus в аквариум

Източници:
www.seriouslyfish.com
www.aqvium.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г