Hemigrammus rhodostomus  (Ahl, 1924)

Българско наименование:

Червеноноса тетра

Снимка на Hemigrammus rhodostomus  (Ahl, 1924)
Синоними: Родостомус, Rummy-nose tetra

Етимология: Hemigrammus: от гръцки hemi - полу + gramma = буква, сигнал, rhodostomus, от древногръцки rhodo- червен или розов и stoma, означаващо уста.

Семейство: Characidae

Разпространение: Hemigrammus rhodostomus са разпространени в река Orinoco и долния басейн на река Амазонка във Венецуела и Бразилия.

Хабитат: Hemigrammus rhodostomus обитава тъмни води и притоци. Водата в тези биотопи обикновено е тъмна поради наличието на танини от гниещи органични материали и затова е и много кисела.


река Atabapo - едно от естествените местообитания на Hemigrammus rhodostomus


Максимална стандартна дължина:
5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hemigrammus rhodostomus изглежда изключително ефектно в силно залесен аквариум, в такива без много растения изглежда по-бледо.

Най-добре е да направите биотопен аквариум. За субстрат може да ползвате речен пясък, да добавите няколко корена. Aко не намерите подходящи, може да използвате сухи клонки от бук, на които сте махнали кората. Изсъхнали листа по дъното ще допълнят натуралния вид на аквариума. Оставете листата и корените да оцветят водата като чай, като на няколко седмици подменяте старите листа, така че да не изгниват напълно във водата. Може да добавите малка мрежичка с торф във филтъра за симулиране на тъмни води. Използвайте слабо осветление.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 5.5-7.0, в алкална вода изглежда бледо, твърдост 2-15°H

Храна: Hemigrammus rhodostomus са всеядни и приемат всякакви храни. Устата на рибите е малка, затова трябва да им се дава подходяща по размер храна. Разнообразното хранене е изключително важно за оцветяването на рибите.

Поведение и съвместимост: Hemigrammus rhodostomus е много миролюбив вид и не се чувства добре с много буйни и едри риби. Най-добре е да се отглежда с други южноамерикански видове Hemigrammus или Hyphessobrycon, Apistogramma, Corydoras и малки Loricariidae. В общ аквариум може да се комбинира с малки расбори, барбуси, Anabantoidae и западноафрикански цихлиди като Pelvicachromis. Много дискус ентусиасти също гледат пасаж от Hemigrammus rhodostomus. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Hemigrammus rhodostomus се размножава както и останалите видове от рода. Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Hemigrammus rhodostomus в аквариум

Забележка:

Много акваристи не успяват да различат Hemigrammus rhodostomus от другите две с подобно оцветяване риби Hemigrammus bleheri и Petitella georgiae. По долу са показани основните разлики между тези три вида:Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г