Hemigrammus erythrozonus  (Durbin, 1909)

Българско наименование:

Еритрозонус

Снимка на Hemigrammus erythrozonus  (Durbin, 1909)
Синоними: Glowlight Tetra

Етимология: Hemigrammus: от гръцки hemi - полу + gramma = буква, сигнал

Семейство: Characidae

Разпространение: Южна Америка - река Essequibo в Гвиана.

Хабитат: Река Essequibo е най-голямата река в Гвиана и тече през различни по тип биотопи. Hemigrammus erythrozonus е откриван основно в горските зони, в притоците към основния речен канал. Водата там е оцветена тъмнокафяво с танини от разлагането на органичен материал и често е силно кисела.


река Essequibo - естествен хабитат на Hemigrammus erythrozonus


Максимална стандартна дължина:
4cm

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hemigrammus erythrozonus изглежда изключително ефектно в силно залесен аквариум, в такива без много растения изглежда по-бледо.
Най-добре е да направите биотопен аквариум. За субстрат може да ползвате речен пясък, да добавите няколко корена. Aко не намерите подходящи, може да използвате сухи клонки от бук, на които сте махнали кората. Изсъхнали листа по дъното ще допълнят натуралния вид на аквариумa. Оставете листата и корените да оцветят водата като чай, като на няколко седмици подменяте старите листа, така че да не изгниват напълно във водата. Може да добавите малка мрежичка с торф във филтъра за симулиране на тъмни води. Използвайте слабо осветление.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 5.5-7.5. Въпреки че ще живеят и в алкална вода, изглеждат най-ярко в кисела. Твърдост 2-15°H

Храна: Лесни за хранене. Приемат сухи храни, както и замразени и живи хирономус, дафния, артемия.

Поведение и съвместимост: Hemigrammus erythrozonus са едни от най-подходящите тетри за общ аквариум. Рибите са активни, цветни и миролюбиви. Добри съквартиранти са повечето живородки, данио, расбори, както и миролюбивите обитатели на дъното като Corydoras или дребни Loricariidae. Може да се отглежда и с повечето трихогастери и aпистограми. Не трябва да се гледа с едри риби, като скалариите, които ще гледат на тях като на храна. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по закръглени и стават по-едри от мъжките.

Размножаване: Размножаването на Hemigrammus erythrozonus не е трудно, но ще ви е необходим развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Hemigrammus erythrozonus в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г