Paracheirodon simulans  (Gery, 1963)

Българско наименование:

Син Неон

Снимка на Paracheirodon simulans  (Gery, 1963)
Синоними: Green Neon Tetra, Hyphessobrycon simulans (Géry, 1963)

Етимология: Paracheirodon: от гръцки para, означаващо 'отнася се за' и родовото име Cheirodon, simulans: от латински simulans, означаващо имитиращ, копиращ

Семейство: Characidae

Разпространение: Paracheirodon simulans е разпространен в средната и горна част на река Negro в Бразилия, както и в басейна на река Ориноко във Венецуела и Колумбия.

Хабитат: За разлика от Paracheirodon innesi и Paracheirodon axelrodi този вид обитава изключително само черни води и се среща само в горната част на притоците.
Тези хабитати са с бавна до умерено подвижна вода под плътна, често надвиснала крайбрежнма растителност, с пясъчни субстрати покрити с паднали клони, корени на дървета и листа. Водата е обикновено кисела, с пренебрежима карбонатна твърдост и проводимост, оцветена светлокафяво от танини, отделяни във водата от разлагаща се органична материя.

Въпреки че обитава подобни зони заедно с Paracheirodon axelrodi двата вида не са откривани заедно, Paracheirodon simulans също така обитава по-топли води.


едно от естествените местообитания на Paracheirodon simulans


Максимална стандартна дължина:
15 – 25 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 30см, 50 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Paracheirodon simulans изглежда най-добре в силно залесен аквариум с растения, с пясъчен субстрат, корени и клони. За да наподобите условията в естествения му биотоп се използва филтър с торф, който оцветява водата в светлокафяво. Същият ефект може да постигнете като сложите на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят.

Рибите предпочитат заглушено осветление, но може да добавите растения които ще оцеляват в такива условия като Microsorum, Taxiphyllum или Cryptocoryne, както и някои плаващи растения като Ceratopteris.

Обслужването на аквариума се свежда до седмична подмяна на 15 – 20% от обема на водата със свежа, както и почистване на дъното от органичните отпадъци.

Параметри на водата: температура 24 – 32 °C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 18 – 143 ppm

Храна: Paracheirodon simulans се храни в природата с дребни безгръбначни, водорасли, паднали плодове. В аквариум яде и сухи храни, но най-добре да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, моина, артемия, циклопс.

Поведение и съвместимост: Paracheirodon simulans е миролюбив вид, най-добре е да се отглежда с подобни по размер риби като харациди, Gasteropelecidae, Lebiasinidae, дребни Callichthyidae или Loricariidae.

За предпочитане е да имате група от поне 8-10 риби, така те се чувстват и изглеждат най-добре.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени и малко по-едри от мъжките.

Размножаване: Размножаването на Paracheirodon simulans е много трудно. За целта е нужна вода като тази, в която живее в дивата природа - много мека, с pH около 6 и температура около 25-26° С, с добавяне на торф, създаващ ефект на черна вода.

Мъжките и женските риби се отглеждат две седмици отделно. За размножаване се подбират най-пълните женски и най-активните мъжки. Може да изберете само двойка или пък група риби, състояща се от един, двама мъжки и няколко женски. Трябва да се знае, че колкото повече риби имате за размножаване, толкова е по-голям риска да бъде изяден хайвера.

За двойка е достатъчен аквариум от 5-10 литра, на който трябва да затъмните страните. На дъното се слага сепараторна мрежа и предварително почистени растения, например Leptochilus pteropus . Осветление и филтрация не са наобходими, може да сложите обиктовен филтър с гъба ако желаете.

Женската хвърля около 130 хайверни зърна. След хвърлянето на хайвера родителите се изваждат. Инкубационният период на хайвера е 24 часа. Той е светочувствителен, затова избягвайте светлината. След 4-5 дена малките вече плуват и започват да търсят храна.
През първите 3-4 дена трябва да ги храните с инфузории, като порастнат малко вече може и с новоизлюпена артемия.

Първите признаци на оцветяване се появяват на 21 ден. На възраст от половин месец формата на тялото и оцветяването им е като на родителите.

Продължителността на живота на Paracheirodon simulans е около 5 години.


Aквариум с Paracheirodon simulans

Източници:

www.seriouslyfish.com
aquamir63.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.10.2023 г