Hemigrammus marginatus  (Ellis, 1911)

Българско наименование:

Хемиграмус маргинатус

Снимка на Hemigrammus marginatus  (Ellis, 1911)
Синоними: German flag tetra

Етимология: Hemigrammus: от гръцки hemi - полу + gramma = буква, сигнал

Семейство: Characidae

Разпространение: Hemigrammus marginatus са разпространени в басейна на река Амaзонка от Венецуела до Аржентина.

Хабитат: Hemigrammus marginatus обитава бавно подвижни реки, притоци и временни езера.


река Pandeiros  - едно от естествените местообитания на Hemigrammus marginatus 


Максимална стандартна дължина: 6см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hemigrammus marginatus може да се отглежда както във видов, така и в общ аквариум, заедно с други миролюбиви риби със сходен размер. Аквариумът може да е засаден с растения, също така и с плаващи, но и да има достатъчно място за плуване. На дъното може да сложите плоски камъни и корени. За субстрат може да ползвате дребен или средноедър тъмен чакъл, на фона на който рибите излеждат много добре. Hemigrammus marginatus са много активни и могат лесно да изкочат от аквариума, затова се препоръчва да има капак.

Параметри на водата: температура 22-26°C, твърдост dH 4-15°, pH 6.0 -7.5. Необходима е филтрация, както и седмична подмяна на 20 процента от водата.

Храна: В природата Hemigrammus marginatus се храни с малки безгръбначни. В аквариум приема сухи храни, както и замразени и живи хирономус, дафния, артемия.

Поведение и съвместимост: Hemigrammus marginatus е много миролюбив вид, не трябва да се отглежда с буйни и едри риби. Най-добре е да се отглежда с други видове Hemigrammus от Южна Амеррика, с Apistogramma, Corydoras и малки Loricariidae. В общ аквариум може да се гледа с малки расбори, барбуси, Anabantidae и западноафрикански цихлиди джуджета като Pelvicachromis.

Трябва да отглеждате група от 10 риби и повече, тогава изглежда и по-ефектно.

Сексуален диморфизъм: Женските са по загръглени и с по-бледо оцветяване. Мъжките имат на аналната перка кука, с която се закачат за женските при размножаване.

Размножаване: При Hemigrammus marginatus половата зрялост настъпва на възраст от 8 - 10 месеца. Необходим е развъден аквариум от 10 - 20 литра, на дъното на който има сепараторна мрежа, растения със ситни листа или мъх. Той се запълва с мека вода, прекарана през торф. Температурата се повишава на 26-28°C.

Преди размножаването възрастните риби се държат 10 - 14 дена в отделни аквариуми и се хранят обилно с качествена храна. Двойката се пуска в развъдния аквариум вечерта, хвърлянето на хайвер обикновено става рано сутрин.
Женската плува между растенията и хвърля малки порции хайвер, самеца плува след нея и го опложда. Женската хвърля 150 - 250 хайверни зърна. Веднага след хвърлянето на хайвера, родителите се изваждат.
След около 8 часа се оглежда хайвера и с пипета се махат побелелите зърна.

След 1 - 2 дена се появяват личинките, а след още 4 - 5 дена малките започват да плуват и да търсят храна.
Стартова храна - инфузoрии, твърдосварен жълтък. Като порастнат малко може вече да им се дава новоилюпена артемия, циклопс.


Hemigrammus marginatus в аквариум


Продължителността на живота на Hemigrammus marginatus е около 4 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г