Thayeria boehlkei  (Weitzman, 1957)

Българско наименование:

Кривоивичеста Тайерия. Тайерия обликва. Тайерия пингвин.

Снимка на Thayeria boehlkei  (Weitzman, 1957)
Синоними: False Penguin Tetra

Етимология: Thayeria–ia, на името на Nathaniel Thayer, boehlkei - на името на James E. Böhlke

Семейство: Characidae

Разпространение: Thayeria boehlkei е разпространена в горната част на басейна на река Амазонка в Перу и в река Araguaia в Бразилия.

Хабитат:  Река Araguaia минава през няколко бразилски градове и се пълни от няколко различни източника. Thayeria boehlkei е откривана в различни по тип хабитати, от влажни зони с голямо количество подводна растителност, до потоци в джунглата с гъста крайбрежна растителност, но с много малко подводни растения.


река Verde Grande - едно от естествените  местообитания на Thayeria boehlkei


Максимална стандартна дължина:
6 - 7.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Thayeria boehlkei е много подходяща за аквариум гъсто засаден с растения. Може да добавите корени, парчета дърво, малки камъчета или камъни. Най-подходящ е тъмен субстрат, добавете и плаващи растения за да затъмните аквариума, така рибите се чувстват най-добре.

Може да направите е битопен аквариум. Използвайте речен пясък, добавете корени, парчета дърво и сухи листа от бук или дъб. Оставете корените и листата да оцветят водата като слаб чай, като сменяте листата на няколко седмици, така че да не изгният във водата. Добавете и малка мрежичка с торф във филтъра, за да наподобите тъмните води в естесвения и хабитат. Осветлението трябва да е слабо, приглушено. Може да добавите и растения които могат да растат при такива условия като Microsorum pteropus, явански мъх, Anubias или Cryptocoryne. Никое от тези растения не съществува в естествения хабитат, но с тях ще направите аквариума по ефектен.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 5.5 – 8.0, твърдост до 20°H

Храна: Thayeria boehlkei е микрохищник и в природата се храни с малки безгръбначни. В аквариум не е капризна и приема сухи пелети или гранули, замразена или жива храна като дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Thayeria boehlkei е много миролюбив вид и не се чувства добре с много буйни или по-едри риби. Най-добре е да се отглежда с подобни по размер риби като харациди, Gasteropelecidae, Lebiasinidae, дребни Callichthyidae или Loricariidae.

В по-общ аквариум може да се гледа заедно с малки расбори, барбуси, живородки, боции, Anabantoidae и западно африкански цихлиди като Pelvicachromis.

Винаги отглеждайте група от поне 6 - 10 риби, така рибите изглеждат и се чувстват най-добре.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени и малко по-едри и не толкова ярко оцветени като мъжките.


мъжки Thayeria boehlkeiженска Thayeria boehlkei


Размножаване:
За размножаване на Thayeria boehlkei е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра. Трябва да е много слабо осветен, с дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да си хвърлят хайвера.

Можете също да покриете дъното с пластмасова мрежа с отвори достатъчно големи да преминава хайвера, но родителите да не могат да го достигнат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.

Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Aквариум с Thayeria boehlkei 


Източници:

www.seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.07.2024 г