Mikrogeophagus altispinosus  (Haseman, 1911)

Българско наименование:

Боливийска пеперуда

Снимка на Mikrogeophagus altispinosus  (Haseman, 1911)
Синоними: Bolivian Ram, Crenicara altispinosa (Haseman, 1911), Microgeophagus altispinosus (Haseman, 1911), Papiliochromis altispinosus (Haseman, 1911)

Етимология: Mikrogeophagus: от гръцки mikrós - малък + родовото име Geophagus, altispinosus: altus - висок + spinosus - трънлив

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Mikrogeophagus altispinosus е ендемичен вид за басейна на река Madeira в Боливия и Бразилия.

Хабитат: Mikrogeophagus altispinosus обитава притоци, временни басейни и езера с пясъчни или кални субстрати. Живее заедно с риби като Aphyocharax alburnus, Gymnocorymbus ternetzi, Hemigrammus lunatus, Hemigrammus ocellifer, Hyphessobrycon agulha, Hyphessobrycon bentosi, Hyphessobrycon serpae, Moenkhausia colletti, Thayeria boehlkei, Tyttocharax tambopatensis, Carnegiella strigata, Gasteropelecus sternicla, Nannostomus trifasciatus, Pyrrhulina australe, Brochis splendens, Corydoras acutus, Corydoras hastatus, Rineloricaria, Pseudohemiodon, Apistogramma linkei, Biotodoma cupido, Geophagus megasema, Mesonauta festivus и Satanoperca jurupari.


Rio Mamore - едно от естествените местообитания на Mikrogeophagus altispinosus

Максимална стандартна дължина:
7 - 8см

Размер на аквариума: Mikrogeophagus altispinosus трябва да се отглежда в група, затова е необходим аквариум с основа поне 90 х 45см, 100 литра.

Условия за отглеждане: Най-важното при отглеждане на Mikrogeophagus altispinosus е мекият, пясъчен субстрат, от който рибите се хранят. По-едрият чакъл или субстрат с остри краища ще повреди хрилете на рибите.
Може да декорирате аквариума с корени, парчета дърво, така че да се образуват сенчести места и пещери, добавете и 1-2 плоски камъка, за да служат за евентуални места за хвърляне на хайвер.

Може да сложите и водни растения като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum, Cryptocoryne или Anubias, прикрепени към декора, въпреки че те не са присъщи за Южна Америка. Течението на водата не трябва да е силно, необходими са редовни седмични смени на 10-15% от водата. Не трябва да пускате рибите в нов, неустановен аквариум, защото са много чувствителни и податливи на болести.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 18 – 179 ppm

Храна: В природата Mikrogeophagus altispinosus се храни, като си пълни устата със субстрат, филтрира това което става за ядене и изхвърля през хрилете си останалото, но може да яде и директно от твърди повърхности.

В аквариум се храни с живи и замразени храни като хирономус, артемия, дафния, както и потъващи сухи храни с подходящ размер.

Поведение и съвместимост: Mikrogeophagus altispinosus трябва да се отглежда в група от поне 6-8 риби или пък двойка. Не може да се отглежда заедно с териториални или агресивни цихлиди, както и с такива живеещи в твърда вода.

Може да го гледате с група от Characidae, с обитателите на дъното Corydoras или малки Loricariidae.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри от женските, имат леко по-издължени перки и са по-интензивно оцветени.


мъжки и женска Mikrogeophagus altispinosus


Размножаване:
За размножаване на Mikrogeophagus altispinosus е най-добре да използвате развъден аквариум. Сложете в него пясъчен субстрат, плосък камък, парчета дърво, широколистни растения.
Рибите подготвят територията, почистват избраното място за хвърляне на хайвера и женската хвърля до 200 хайверни зърна. И двамата родители се грижат за хайвера.

Инкубационният период е 2-3 дена, след една седмица малките свободно плуват и се хранят.

Стартова храна - инфузории, след 7-10 дена може да им давате науплии на артемия.

Родителите се грижат няколко седмици за малките, след което може да ги извадите.


Mikrogeophagus altispinosus с малки

Продължителността на живота на Mikrogeophagus altispinosus е около 4 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г