Биотоп Езерото Малави

ЕКОСИСТЕМИ:
ЕЗЕРОТО МАЛАВИ

 Езерото Малави, познато още като Няса, е третото в Африка и деветото по големина езеро в света. Намира се между Малави, Мозамбик и Танзания, на височина 472 м, в дълбока разседна падина. Има подводни вулкани. Езерото е изключително богато на животински видове - риби, птици, крокодили, хипопотами, много редки в световен мащаб. Понякога наричат езерото Малави „Календарното езеро“, защото то е дълго 365 мили и широко 52 мили. Корабоплавателно е. Открито е през 1616 г. от португалеца Гашпар Бокару.

    Площ: 29 600 km²
    Максимална дължина:524 km
    Максимална ширина: до 75 km
    Максимална дълбочина: до 710 m
    Вливащи се реки: Рухуху

 

Eзерото Малави

 

Езерото Малави - брега при Makuzi

 

 Езерото Малави - залива Nkhata.
 

ВОДНИ ПАРАМЕТРИ: pH 7.8-8.6, 6-10 dH, 23-28 °C

АКВАРИУМ:
Аквариумът трябва да е с множество камъни, осигуряващи достатъчен на брой укрития. 


Биотопен Малави аквариум

 

Биотопен Малави аквариум - риби разпространени в езерото Малави

 

РАСТЕНИЯ:
Vallisneria е единственото достъпно растение от биотопа, но Anubias и Java Fern също са допустими, ако аквариста е готов да пренебрегне биотопните правила.

РИБИ:

Над 280 вида цихлиди са описани, но се предполага че те са над 500. Най-голямата група цихлиди са  Haplochromines със над 120 вида и 48 рода. Освен Haplochromines има Peacock цихлиди от род Aulonocara, Mbuna - голяма група, вклюваща родовете Cynotilapia, Labeotropheus, Labidochromis,Melanochromis и Pseudotropheus, както и Cyrtocara, Nimbochromi и Sciaenochromis.

Итерактивна карта на разпространението на родовете цихлиди в езерото Малави - кликнете за да отворите картата!

ГРУПА MBUNA

"Mbuna" е дума, означаваща "скалиста риба" и се използва за описание на групата на Haplochromines, които обитават скалисти биотопи по бреговете на езерото Малави. Десет рода принадлежат към тази група.  Тези риби се хранят с ракообразни и с водораслите, които растат върху камъните. Устните им са като секачи, с които да изскубват водораслите, покриващи камъните.

РАЗМЕР: Най-често, Мbuna са с дължина от 10-13 см и не стават по-дълги от 15 см.

АКВАРИУМ: Като правило, Mbuna не трябва да се отглеждат в аквариум по-малък от 120 литра. Тези цихлиди предпочитат дъно от коралов пясък, което помага и за поддържането на водата алкална. В аквариума трябва да има само слабо течение. Необходими са множество укрития, като пещери, процепи. Рибите ядат растенията, така че ако искате да имате растения в аквариума използвайте пластмасови. Използвайте силно осветление, за да стимулирате ръста на водорасли, с които основно се хранят цихлидите.

ВОДА: както и другите цихлиди от езерото Малави, Мbuna трябва да се отглеждат във вода с pH от 7.5-9.0, твърдост 10-20 dH и температура между 24-27°C.

ПОВЕДЕНИЕ: Mbuna могат да бъдат комбинирани една с друга в аквариум с дължина от поне 100 см и обем 170-200 литра. Осигурете достатъчно места за криене за всяка от рибите. Най-добре е да отглеждате заедно по-голям брой Mbuna, като на един мъжки се падат няколко женски. Ако се отглежда по-малък брой риби, акресията помежду им ще нарастне. Цихлиди от другите биотопи, такива като обитаващи пясъците или свободните за плуване зони могат да се комбинират с Mbuna само в големи аквариуми – поне 200 литра.  При всички случаи рибите трябва да са с подобен размер. По-време на размножаване, мъжките стават много териториални.

ПОДХОДЯЩИ СЪКВАРТИРАНТИ: Synodontis, цихлиди от езерото Танганайка, Polypterus, Afromastacembelus.

ХРАНА: Цихлидите Mbuna от езерото Малави се нуждаят от растителна храна и водорасли.  В аквариум те са лакоми и приемат всякаква храна.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Цихлидите Mbuna са полигамни устомътещи, за размножаване е необходимо да отглеждате един мъжки с няколко женски. Задължително е да има достатъчно скривалища и места за уединение, тъй като мъжките често са много акресивни. Много видове са размножават лесно във вода с параметри pH от 7.8-8.3 и твърдост от 10-16 dH. Температурата трябва да бъде 25-28°C. Обикновено се хвърлят малък брой яйца, от 10-60. Женската поема оплодените яйца в устата си, докато се излюпят след 20-21 дена. Обикновено, тя продължава да се грижи за новоизлюпените малки още 1-2 седмици. Може да захраните малките със стрита суха храна или новоизлюпена Artemia.
Размножаването на повечето Mbuna е относително лесно във вода с правилните параметри.

ТРУДНОСТ НА ОТГЛЕЖДАНЕ: Цихлидите Mbuna да дръзки и агресивни риби, но изключително красиви, особено когато се отглежда по-голям брой. Поради аграсивността им, те не са подходяща компания за риби извън езерото Малави.

Цихлиди в естетсвеният им хабитат

 

около остров Mangano

 

около остров MasimbweAULONOCARA ИЛИ ГРУПА PEACOCK (ПАУН)


Цихлидите Peacock станаха много популярни в последните години в акваристиката.  Описани са около 10 вида, но се предполага че съществуват повече. Популярни представители - Aulonocara baenschi, Aulonocara hansbaenschi, Aulonocara jacobfreibergi


РАЗМЕР:  Цихлидите Peacock обикновено са с дължина 10-15 см.
 
АКВАРИУМ: Необходим е аквариум с дължина поне 100 см и обем 170-200 литра. Трябва да е аранжиран с достатъчен брой камъни, осигуряващи пещери и места за криене. Използвайте коралов пясък за да поддържате водата алкална.  Филтърът не трябва да създава силно течение.  Може да използвате издържливи растение, които предпочитат твърда вода. Водата трябва да се сменя редовно.

ВОДА:
Цихлидите Peacock предпочита вода с параметри pH между 7.5-9.0, твърдост от 10-20 dH и температура 24-27°C.

ПОВЕДЕНИЕ:
За разлика от другите цихлиди от езерото Малави, цихлидите Peacocks са относително миролюбиви. Те си създават територии и ги защитават, но иначе не са агресивни.  Могат да бъдат комбинирани една с друга, със сомчета и други миролюбиви, средни по размер риби в общ аквариум.

ПОДХОДЯЩИ СЪКВАРТИРАНТИ: Synodontis, Lamprologus, Lamprichthys.

ХРАНА:
Цихлидите Peacock са всеядни и приемат жива и замразена храна като комарени ларви, ракообразни, охлюви и Tubifex. Приемат също пелети и таблетки.

РАЗМНОЖАВАНЕ:
Цихлидите Peacock са устомътещи. Двойката трябва да се отглежда отделно и храни с комарени ларви и ракообразни. Водата трябва да е с pH от 8.0-8.2, твърдост 10-18 dH, и по-висока температура (26-29°C). Женската хвърля малък брой яйца върху каменисто дъно. Захранването на малките става с новоизлюпена Artemia и ситна суха храна.


ДРУГИ ЦИХЛИДИ ОТ ЕЗЕРОТО МАЛАВИ

Това са рибите от родовете Cheilochromis, Cyrtocara, Dimidiochromis, Nimbochromis, Placidochromis и Sciaenochromis.

Популярни представители - Cheilochromis euchilus, Haplochromis moori, Cyrtocara compressiceps, Haplochromis compressiceps, Nimbochromis linni, Nimbochromis livingstonii, Nibochromis polystigma, Nimbochromis venustus, Cyrtocara electra, Haplochromis electra, Haplochromis jahni, Cyrtocara ahli, Haplochromis ahli, Haplochromis jacksoni