Labeotropheus trewavasae  (Fryer, 1956)

Българско наименование:

Лабеотрофеус Тревавас

Снимка на Labeotropheus trewavasae  (Fryer, 1956)
Синоними: Trewavas' Cichlid

Етимология: Labeotropheus: от латински labeo - с големи устни + гръцки tropaion - защита, trewavasae: на името на Trewavas (1900-1993)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Labeotropheus trewavasae е ендемичен вид за езерото Malawi. Разпространен е широко в езерото на различни места като скалите Masinje, Maleri, Namalenje, Thumbi West, Mumbo, Nankoma, Zimbabwe, Boadzulu и групата острови Nakantenga. Откриван е също между Lion’s Cove и Chitande, от Chirombo Point до Nkhata Bay.

Хабитат: Labeotropheus trewavasae обитава скалисти места силно обрасли с водорасли около бреговете и островите. На повърхността водата често е бурна и има високо съдържание на кислород.


Nkhata Bay - едно от естествените местообитания на Labeotropheus trewavasaeLabeotropheus trewavasae в естествения си хабитат

Максимална стандартна дължина:
12см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 45см, 150 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да опитате с растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Labeotropheus trewavasae приема всякакви храни, но основно трябва да го храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да му давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Labeotropheus trewavasae са агресивни и териториални риби. Не трябва да бъдат отглеждани с видове които обичат спокойствието като Peacocks или Utaka, но могат да се комбинират с други Mbuna. Трябва да се отглеждат няколко 3-4 женски на един мъжки, за да се разсейва вниманието му. Labeotropheus trewavasae е много агресивен към себеподобните си и затова в аквариума трябва да има голям брой риби, за да се редуцира агресията и териториалността.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат яркоизразени яйцеобразни петна на аналната перка, при женските са много бледи или липсват.


мъжки Labeotropheus trewavasaeженска Labeotropheus trewavasae

Размножаване:
Labeotropheus trewavasae достига полова зрялост на възраст от 10 - 12 месеца.

За стимулиране на размножаването се повишава температурата на водата до 26°С. Хвърлянето на хайвера става в аквариума, в който живеят.

Мъжкият избира място под камък и изравя в субстрата неголяма яма, в който след това женската полага хайвера.  Женската хвърля около 50 - 80 хайверни зърна, които после взима в устата си и доплува до аналния плавник на мъжкия, като се опитва да вземе в устата си и яйцеподобните петна по плавника. В този момент мъжкия изпуска млечен облак и опложда хайвера.

След оплождането женската с хайвера в устата си се скрива в укритие. За да се съхрани бъдещото потомство се препоръчва женската да се премести в отделен аквариум.


женска Labeotropheus trewavasae с малки в устата си


Инкубационният период е около 20 дена, през който женската не се храни. На 21 ден малките напускат устата на женската и се хранят под непрекъснатия и контрол.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс

Около 10 дена след като малките проплуват, женската вече не се грижи особено за тях и може да я преместите, но не трябва да бързате да я връщате в общия аквариум, защото по време на размножаването тя е много отслабнала и може да пострада. Най-добре е да я храните обилно заедно с малките, за да се възстанови и чак тогава да я преместите.

Продължителността на живота на Labeotropheus trewavasae е около 5 - 6 години.

Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г