Labeotropheus trewavasae  (Fryer, 1956)

Българско наименование:

Лабеотрофеус Тревавас

Снимка на Labeotropheus trewavasae  (Fryer, 1956)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Малави. Обитават скалистите, обрасли с растения крайбрежия с пясъчно дъно.
Тялото е изтеглено, умерено сплескано отстрани. Устата е долна, разположението на зъбите позволява откъсване на водораслите от камъните, горната устна е дебела. "D" е дълъг. Рибите са агресивни, териториални, придържат се към средните и долни слоеве на водата. В малък аквариум силния самец може да убие по-слабия, а също и неготовата за размножаване самка, освен това се наблюдават битки между самките.
Най-добре е да се отглеждат 1 самец с няколко самки. Може в общ аквариум с други цихлиди от езерото Малави. Грунд - пясък, камъни имитиращи скалист ландшафт, пещери. Мощни растения със късо стебло защитени от изравяне, папрати на камъните.
Вода: 24-28°С, dН 10-20°С, рН 7,2-8,5, не обичат свежа вода.
Храна: растителна / не по-малко от 60%/, жива, заместители.
Двойката се образува само през периода на размножаване. Размножителен аквариум, където се пренася оформилата се двойка, с пясъчно дъно и укрития за самката, слабо осветление. Самеца рови яма, където самката хвърля хайвера /до 80 зърна./, който след оплождането самката инкубира в устата си, криейки се от самеца, който трябва да се отдели. Самката не се храни и не се безпокои, иначе може да изяде хайвера(хайвера може да се извади от устата на самката и да се пренеса в инкубатор).
Малките за пръв път напускат устата на самката след 19-25 денонощия. Стартова храна: науплии и дребен циклопс.
Полова зрялост след 8-12 месеца.

Дължина до 15 см, в аквариум по-малко. D XYIII-XIX/7-8, A III/7-8, ll 33-35. Самеца е светло-син с 3 тъмно-сини ивици на главата и 8-10 напречни отстрани. "D" е червен, на "А" има няколко хайверовидни петна. Срещат се и цветни варианти: мръсно-оранжев, кафеникав, по тялото и плавниците може да се разпръснати черни, кафяви и червени петна. Самката е оранжево-жълта с няколко черни петна отстрани.

Оцветяването на рибите зависи от местопроизхождението и е много изменчиво. Самеца, най-често, е блестящо светло-син, през размножителния период може да бъде както интензивно бяло-син, така и слабо-синкав. Отстрани има 10-12 тъмно-сини напречни ивици, изменящи своята интензивност. "D" в меколъчевата си част е оранжево-червен, останалата част е светло-синя, "А" е червено кафяв до оранжев, с бяло-черен кант и 2-5 хайверовидни петна. Срещат се цветови варианти: виолетов, жълт с кафяви петна, оранжево-червен с кафяви и червеникави петна. Самката е бледо-синя, белезникава, оранжева.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.05.2021 г