Aulonocara baenschi  (Meyer & Riehl, 1985)

Българско наименование:

Аулонокара Бенши

Снимка на Aulonocara baenschi  (Meyer & Riehl, 1985)
Синоними:  New Yellow Regal Peacock,

Етимология: Aulonocara: от гръцки aulos = тръба + kara = глава, отнася се за удължените сензорни канали на главата, baenschi - на името Ulrich Baensch, откривателят на сухата храна Tetramin и основател на Tetra GmbH

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Aulonocara baenschi е ендемичен вид за езерото Malawi, където е откривана в Usisya, Nkhomo reef, Benga, Maleri Islands и Chipoka.

Хабитат: Aulonocara baenschi обитава така наречените междинни зони на езерото, където скалистите брегове отстъпват място на пясъчни дъна с разпръснати скали. Водата обикновено е относително плитка, между 4-6 метра, въпреки че е регистрирана на дълбочина до 16 метра.


остров Usisya - едно от естествените местообитания на Aulonocara baenschi


Максимална стандартна дължина:
Мъжки 10 – 12 см, женски 7.5 – 9.0 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45 см, 200 литра се препоръчва за отглеждане на група от риби.

Условия за отглеждане: Подредете няколко камъка, но оставете и достатъчно свободно място за плуване, за субстрат използвайте фин пясък. По-грубият субстрат може да увреди хрилете на рибите. Може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Качеството на водата е от първостепенно значение, тъй като тези цихлиди са изключително чувствителни към влошаването на качеството на водата, промяната на параметрите и никога не трябва да се пускани в биологично незрели аквариуми. Най-добрият начин за постигане на желаната стабилност е добрата филтрация и седмична смяна на 30-50% от водата.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: В природата Aulonocara baenschi се храни изключително с насекоми, живеещи в грунда. В аквариум приема специализирани храни за цихлиди, а също така тубифекс, дафния, артемия. Не трябва да се допуска прехранване на рибите.

Поведение и съвместимост: Aulonocara baenschi е относително миролюбив вид, въпреки че мъжките нападат всяка риба с подобно оцветяване. Подходящи съквартиранти са Copadichromis, Placidochromis, Otopharynx lithobates и миролюбиви Mbuna като Labidochromis caeruleus. Трябва да се избягват други видове Aulonocara, защото е възможно получаването на хибриди. Най-добре е да се отглежда един мъжки с 4-6 женски.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри и по ярко оцветени от женските.


мъжки Aulonocara baenschiженска Aulonocara baenschi


Размножаване:
Aulonocara baenschi може да се размножава и в общ аквариум, но най-добре е видов аквариум в който има един мъжки и 5 женски, защото мъжкия е много агресивен към женските и по-големия им брой спомага за разсейване на агресията. Преди размножаването мъжкия има контрастно оцветяване.

Хвърлянето на хайвера става най-често в пещери, затова трудно можете да го забележите. Веднага след хвърлянето мъжкия опложда хайвера и женската го взема в устата си, където той се инкубира до появяването на малките. Обикновено това продължава до 3 седмици. През това време женската не се храни. Една женска може да инкубира до 40 хайверни зърна.

Малките се хранят с артемия, като порастнат може да им се дават и по-едри храни.

Алтернативен вариант е да извадите хайвера от устата на женската и да го сложите в инкубатор. Там го държите докато малките се развият и изразходват жълтъчните си торбички. След това ги премествате в отделен аквариум, където ги захранвате с науплии на артемия или друга ситна храна.

Продължителността на живота на Aulonocara baenschi е около 10 години.


Aulonocara baenschi
в аквариум

Източници:

seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г