Aulonocara nyassae  (Regan, 1922)

Българско наименование:

Кралицата на Няса

Снимка на Aulonocara nyassae  (Regan, 1922)
Синоними:  Emperor cichlid

Етимология: Aulonocara: от гръцки aulos = тръба + kara = глава, отнася се за удължените сензорни канали на главата, nyassae - на езерото Nyassa, танзанийското име на езерото Malawi

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Aulonocara nyassae е ендемичен вид за езерото Malawi, където е откривана около Otter Point, заливите Nkata и Mazinzi, както и полуостров Nankumba

Хабитат: Aulonocara nyassae обитава така наречените междинни зони на езерото, където скалистите брегове отстъпват място на пясъчни дъна с разпръснати скали. Водата обикновено е относително плитка, между 4-6 метра, въпреки че е регистрирана на дълбочина до 16 метра.


Otter Point - едно от естествените местообитания на Aulonocara nyassae

Максимална стандартна дължина: Мъжки 10 см, женски 8 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45 см, 200 литра се препоръчва за отглеждане на група от риби.

Условия за отглеждане: Aulonocara nyassae е миролюбива риба, която се отнася спокойно към другите риби, става агресивна само през размножителния период. Мъжкият преследва съперниците и женските, които не са готови за размножаване, затова се препоръчва отглеждането на един мъжки и няколко женски. Рибите може да се гледат както в общ, така и във видов аквариум с обем от 200 литра с различни укрития ( плоски камъни, пещери) и растения с мощна коренова система и твърди листа като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.
Необходима е мощна филтрация и седмична смена на 20% от обема на водата.

Параметри на водата: температура 22 - 28°, pH 7.0 - 8.5, твърдост 4-20°GH

Храна: В природата Aulonocara nyassae се храни изключително с насекоми, живеещи в грунда. В аквариум приема специализирани храни за цихлиди, а също така тубифекс, дафния, артемия. Не трябва да се допуска прехранване на рибите.

Поведение и съвместимост: Aulonocara nyassaeе относително миролюбив вид, въпреки че мъжките нападат всяка риба с подобно оцветяване. Подходящи съквартиранти са Copadichromis, Placidochromis, Otopharynx lithobates и миролюбиви Mbuna като Labidochromis caeruleus. Трябва да се избягват други видове Aulonocara, защото е възможно получаването на хибриди. Най-добре е да се отглежда един мъжки с 4-6 женски.

Сексуален диморфизъм: Главата на мъжкия е виолетово-синя. Предната част на тялото е от червеникаво-жълта до тъмночервена, като постепенно става зленикаво-синя в задната част. При възбуда отстрани се появяват 9-10 тъмни ивици. Гърбът на женската е маслинено-зелен, нечифтните плавници са сини, по краищата черни, на аналния плавник има червеникави петна.  Съществуват множество цветни варианти.


мъжки Aulonocara nyassae


женска Aulonocara nyassae

Размножаване:
Aulonocara nyassae става половозряла на възраст от 8 - 15 месеца.
Размножаването може да става както в общ, така и в отделен размножителен аквариум с обем от 100 литра с множество укрития.

Параметри на водата: твърдост до 15°, pH 7.0 - 8.5, температура 22-30° C.

За размножаване се слага група риби, за да не може силният мъжки да се съсредоточи само на една женска и да я преследва, нанасяйки и различни наранявания.
Женската хвърля хайвера на плосък камък ( 40 - 60 хайверни зърна), а след това го инкубира в устата си, криейки се в укритие.
След 3 седмици малките започват да напускат устата и, но при най-малката опастност се връщат обратно.
За да запазите малките ( малко преди излизането им от устата ) може да преместите женската в отделен аквариум или пък в първите дни да ги преместите в инкубатор.

Стартова храна: науплии на циклопс и артемия

Продължителността на живота на Aulonocara nyassae е около 8 години.


Aulonocara nyassae

Източници:
aquariumhome.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2024 г